Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018


Ασφάλεια και Υγιεινή των Εργαζομένων στους ΟΤΑ - Να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για το θέμα αυτό!

Στη χθεσινή ανάρτηση μας με θέμα: "Ακόμη ένας συνάδελφος νεκρός σε ώρα εργασίας. Ποιός φταίει γι αυτό;" απάντησε σήμερα μέσω fb ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας της     Ε. Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Γιάννης Τσούνης.

Επειδή το θέμα της Ασφάλειας και Υγιεινής των Εργαζομένων στους ΟΤΑ είναι και φλέγον και τεράστιο και επίκαιρο, θεωρώ σκόπιμο και παραγωγικό για όλους μας να ανοίξει η συζήτηση σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα μέσα επικοινωνίας. Αρκεί να είναι συζήτηση και όχι πολεμική. Αρκεί να παραθέτουμε επιχειρήματα και όχι να εκσφενδονίζουμε κατηγορίες. Αρκεί οι γνώμες να περνούν τη βάσανο της κριτικής και όχι να γίνονται αφορμή για blame game.

Άλλωστε, στο μεγάλο αυτό ζήτημα της Ασφάλειας και Υγιεινής των εργαζομένων στους ΟΤΑ είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά.

Παραθέτω λοιπόν αυτούσια την απάντηση του Γιάννη Τσούνη και αμέσως πιο κάτω παραθέτω την ανταπάντηση μου σ' αυτόν.

@@@@@

Γιάννης Τσούνης:
Καλη η κριτική αλλά με μέτρο. Η ΠΟΕ ΟΤΑ είναι ίσως η μόνη Ομοσπονδία που δεν μένει σε ... διαπιστώσεις... Και αυτό μπορούν να το πιστοποιήσουν όλες οι Κυβερνήσεις ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που... πονοκεφαλιάζουν απο την δραση της. Το νομοθετικό πλαίσιο παρότι χρειάζεται προσθήκες και εκσυγχρονισμό είναι επαρκές αλλά δεν εφαρμόζεται. Και σε αυτό ευθυνόμαστε και όλοι εμείς που ενώ γνωρίζουμε στους χώρους εργασίας τις ελλείψεις και παρανομίες πετάμε την ευθύνη αλλού. Μήπως στο Χαϊδάρι λειτουργούν όλα ρολόι; Μήπως στο Αιγαλεω; Σε όλους τους Δήμους λίγο ή πολύ η Νομοθεσία δεν τηρείται. Και πέρα από... τις διαπιστώσεις η ΠΟΕ ΟΤΑ εδώ και 2 χρόνια έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έχει καταθέσει προς το ΣΕΠΕ ουκ ολίγες καταγγελίες συγκεκριμένων Δήμων που παρανομούν. Δύο χρόνια μετά κάνεις δεν έχει διωχθεί ή τιμωρηθεί και ας υπάρχουν νεκροί. Κανενός Δημάρχου το αυτί δεν ιδρώνει για τις καταγγελιες γιατί απλά γνωρίζει πως ακόμη και εάν οι ευθύνες είναι εγκληματικές... δεν θα διωχθεί. Γιατί η Νομοθεσία δεν το προβλέπει. Η ΠΟΕ ΟΤΑ λοιπόν έχει ζητήσει εδώ και καιρό μια τροπολογία που θα προβλέπει την ποινική και πειθαρχική ευθύνη όσων Αιρετών δεν εφαρμόζουν την Νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια. Στο σκαμνί λοιπόν... Και τότε θα βλέπαμε ποιος θα αγνοούσε τις καταγγελίες. Αυτή είναι η κυρία και ουσιαστική πρόταση που θα δώσει λυση στο μπαλάκι ευθυνών. Και μετά ας μην βάλει καινούρια λάστιχα ο Δημος, ας μην συντηρήσει τα αυτοκίνητα, ας μη προμηθεύσει τα ΜΑΠ και τα λέμε. Άφαντη λοιπόν η διάταξη. Και γι'αυτό δεν φταίει η ΠΟΕ ΟΤΑ. Φταίνε οι Κυβερνήσεις που κάνουν τον Πόντιο Πιλάτο. Τελεία και παύλα...

@@@@@

Και η ανταπάντηση μου:
(Με αφορμή το χθεσινό θανατηφόρο ατύχημα του συνάδελφου οδηγού στο Δήμο Αλίμου) Μιά απάντηση στο Γιάννη Τσούνη.

Η κριτική που κάνουμε αγαπητέ Γιάννη, εμείς ως ΑΣΚ-ΟΤΑ, είναι και καλή, είναι και με μέτρο.
Δεν απαξιώνουμε την Ομοσπονδία ούτε προσπαθούμε να δυσφημήσουμε τη δράση της. Δεν αποσιωπούμε τις επιτυχίες των κοινών αγώνων όλων των συναδέλφων που καλύπτονται συνδικαλιστικά μέσα από αυτή. Δεν είμαστε ΔΑΣ ούτε ΠΑΜΕ, δεν αλληθωρίζουμε προς άλλους συνδικαλιστικούς φορείς (βλέπε ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ). Ξέρουμε καλά πως ό,τι καλό είναι να γίνει για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, μέσα από τις πρωτοβουλίες και τη δράση της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα περάσει.
Επέτρεψε μου όμως να έχω διαφορετική άποψη, για το αν η Ομοσπονδία (και μιλώ για την Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο, όπου η Παράταξη σου έχει τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη) έχει κάνει όσα χρειάζονται για το μεγάλο θέμα της Ασφάλειας και Υγιεινής των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Ισχυρίζεσαι πως :"Το νομοθετικό πλαίσιο παρότι χρειάζεται προσθήκες και εκσυγχρονισμό είναι επαρκές αλλά δεν εφαρμόζεται." Πες μου όμως, αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που "είναι επαρκές", τί προβλέπει για τις διαδικασίες σωστής και ασφαλούς εκπαίδευσης των εργαζομένων στους ΟΤΑ; Ιδιαίτερα στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, Αποκομιδής Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης των Δήμων. Που πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα, που τα ατυχήματα είναι και συχνά και θανατηφόρα. Και ακόμη πιό ιδιαίτερα για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργάτες και οδηγούς. Ας μην ξεχνάμε πως με την 3Κ ήλθαν και συνεχίζουν να έρχονται στους Δήμους εργαζόμενοι, που με την ολοκλήρωση των διαδικασιών θα υπερβαίνουν τους 8.500 νέους συναδέλφους. Οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν έχουν δει απορριμματοφόρο από κοντά, δεν έχουν καμία προϋπηρεσία στη μηχανική αποκομιδή απορριμμάτων, δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργεί ο μηχανισμός ανύψωσης των απορριμματοδεκτών κάδων, δεν ξέρουν πώς χρησιμοποιούμε το φορτωτή για τα ογκώδη, πώς διαχειριζόμαστε το χύμα σκουπίδι, τα κλαδέματα, τα νοσοκομειακά.
Και μαζί με όλα αυτά δεν ξέρουν και για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα τους, για τους κινδύνους του ατυχήματος και του τραυματισμού, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και που απειλούν την υγεία τους.
Η εκπαίδευση όλων αυτών πώς γίνεται; Με ποιες προτυποποιημένες διαδικασίες; Από ποιους πιστοποιημένους εκπαιδευτές; Με τί πρωτόκολλα ασφαλούς χειρισμού μηχανημάτων και αποφυγής επικίνδυνων καταστάσεων εφοδιάζονται;
Και συνεχίζω. Στα πλαίσια της λειτουργίας των οργάνων της Ομοσπονδίας προβλέπεται και μια Γραμματεία Ασφάλειας και Υγιεινής Εργαζομένων! Ποια είναι μέχρι σήμερα η δράση της; Γιατί δεν την πλαισιώνετε με τους κατάλληλους επιστήμονες, γιατί δεν της επιτρέπετε να δουλέψει με πρόγραμμα και με στοχοπροσήλωση, ώστε να καταλήξει σε συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις; Γιατί την έχετε μόνο σαν διακοσμητική;
Γιατί δεν προχωράτε σε σύσταση Διερευνητικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας για τα ατυχήματα στους ΟΤΑ; Που να στελεχώνεται από ειδικούς, που να φθάνει άμεσα στον τόπο του ατυχήματος, να εξετάζει τις συνθήκες και τα αίτια που το προκάλεσαν και να ενημερώνει έγκαιρα και υπεύθυνα την Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο; Τα οικονομικά της ΠΟΕ-ΟΤΑ φθάνουν και με το παραπάνω για την υλοποίηση μιας τέτοιας δράσης. Βούληση χρειάζεται, επαρκής σχεδιασμός και αποφασιστικότητα. Για να μην μένουμε μόνο στις εξαγγελίες, να μην αρκούμαστε στις (εκ των υστέρων των συμβάντων καταγγελίες), να μη σταματάμε στις χιλιοειπωμένες διατυπώσεις.
Και κλείνω αυτή την παρέμβαση θυμίζοντας σε όλους πως στο μεγάλο αυτό ζήτημα της Ασφάλειας και Υγιεινής των εργαζομένων στους ΟΤΑ είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά. Που πρέπει να την ενισχύσουμε. Κι αυτό το σημείωμα να το εκλάβεις ως δίκαιη κριτική κι όχι ως πολεμική αντιπαράθεση.

17 Νοεμβρίου 2018
Δημήτρης Σταυρίδης
Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου
μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΑΣΚ-ΟΤΑ.