Τρίτη 19 Ιουνίου 2018


Τι θα γίνει, αν ο ΧΥΤΑ Φυλής σταματήσει να λειτουργεί;


Ο ΧΥΤΑ Φυλής, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΕΔΣΝΑ της Τρίτης 19 Ιουνίου 2018, θα λειτουργήσει ξανά την Πέμπτη 21 Ιουνίου. Εδώ και δέκα μέρες είναι ουσιαστικά κλειστός.

Το μεγάλο ρήγμα που εδώ και δέκα μέρες παρουσιάσθηκε ξαφνικά στο μοναδικό λειτουργικό κύτταρο εναπόθεσης των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ (με την κατάσταση του να έχει επιδεινωθεί μετά από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις) έχει ουσιαστικά σταματήσει την αποκομιδή των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο.

Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Αθηναίων αδειάζει καθημερινά 20 απορριμματοφόρα στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Φυλή αντί για 120-150 που θα έπρεπε να αδειάζει με κανονική λειτουργία του ΧΥΤΑ. Για τους υπόλοιπους Δήμους του λεκανοπεδίου ισχύει ποσόστωση 2 απορριμματοφόρων την ημέρα.

Το στραγγάλισμα αυτό στην κανονικότητα της αποκομιδής των απορριμμάτων δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα, με τους κάδους να έχουν υπερχειλίσει, σε αρκετές γειτονιές τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά και να χτυπά "κόκκινο" για τη δημόσια υγεία.

Η 10ήμερη διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής μας προϊδεάζει για το γιγαντιαίο μέγεθος του προβλήματος της διάθεσης των αποβλήτων στην Αττική και για τις τρομακτικές διαστάσεις που αυτό μπορεί να αποκτήσει, αν ο ΧΥΤΑ (για οποιουσδήποτε λόγους) σταματήσει να λειτουργεί.

Το οξύμωρο είναι πως, αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συναινούν στη διαπίστωση πως ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι ήδη κορεσμένος και θα έπρεπε από καιρό να είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αποφόρτιση του, οι εγκαταστάσεις της Φυλής συνεχώς μεγαλώνουν. Αυξάνεται η δυναμικότητα του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης & κομποστοποίησης κατά 100.000 τόνους τον χρόνο, γίνονται επεκτάσεις των κυττάρων με βαθιές εκσκαφές για την υποδοχή όλο και περισσότερων απορριμμάτων, συνεχίζεται η εναπόθεση σκουπιδιών σε αποκαταστημένους χώρους που έχουν πλέον γεμίσει.

Όμως ο ΧΥΤΑ καταρρέει και μας τιμωρεί!

Η παντελής έλλειψη άλλων χώρων ασφαλούς διάθεσης απορριμμάτων στην Αττική και το υπερβολικό φόρτωμα των εγκαταστάσεων της Φυλής, είναι μιά βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας υγείας στην Αττική, που αν σκάσει, οι συνέπειες της και θα είναι και τρομακτικές και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμες.

Η βόμβα αυτή εδώ και χρόνια μεταφέρεται σαν καυτή πατάτα από τη μιά κυβέρνηση στην επόμενη, από τον έναν Περιφερειάρχη στον άλλο και από όλους τους χθεσινούς Δήμαρχους και τους λοιπούς αυτοδιοικητικούς στους αυριανούς αντικαταστάτες τους.

Η βόμβα με μαθηματική βεβαιότητα θα σκάσει (το πότε ακριβώς είναι απλώς το ζητούμενο), όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στρουθοκαμηλίζουν παίζοντας (με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία ο καθένας) εδώ και χρόνια το “blame game”, όταν οι κυβερνήσεις (και η σημερινή) αδρανούν, όταν οι Περιφερειάρχες (και η σημερινή) περιορίζονται απλώς σε διαπιστώσεις και ευχολόγια, όταν όλοι οι Δήμαρχοι (και οι σημερινοί) δείχνουν ο καθένας τον διπλανό του σαν τελικό αποδέκτη των σκουπιδιών που παράγουν οι δημότες-ψηφοφόροι τους.

Και εμείς, είτε ως πολίτες-δημότες-ψηφοφόροι, είτε ως αυτοδιοικητικοί, είτε ως συνδικαλιστές, είτε ως απλοί εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, είτε ως Τμηματάρχες και Διευθυντές και Προϊστάμενοι σε Θέσεις Ευθύνης, είτε ως γιατροί, μηχανικοί και επιστήμονες-επαϊοντες στα Περιβαλλοντικά και στην Υγεία, είτε τέλος απλώς ως οικογενειάρχες και ως γονείς τι περιμένουμε;

Να δούμε τελικά (σαν μέσα από γιγαντοοθόνη, σαν μέσα από την τηλεόραση, σαν σε ταινία του χολιγουντιανού σινεμά) σε ποιών τα χέρια θα σκάσει;

Ενδιαφερθείτε! Ρωτήστε! Ενημερωθείτε! Γίνετε ενοχλητικοί στο Δήμαρχο που ψηφίσατε! Στείλτε γράμματα στην Περιφερειάρχη. Απευθυνθείτε στον τοπικό βουλευτή. Ψάξτε για τους φορείς και για τις συλλογικότητες που ασχολούνται ενεργά με το πρόβλημα, πάρτε μέρος στις εκδηλώσεις τους, διαβάστε τα blogs τους, ενισχύστε τη δράση τους.

Ας κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί (ή ό,τι νομίζει πως μπορεί).
Ας μη μείνουμε όμως απλοί θεατές μπροστά στο τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στη Φυλή, παρακολουθώντας από τον καναπέ του σπιτιού μας την πραγμάτωση αυτού του “χρονικού ενός προαναγγελθέντος θανάτου”.


Αθήνα, 20 Ιουνίου 2018

Δημήτρης Σταυρίδης

Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου
του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου

και μέλος της Γραμματείας της ΑΣΚ-ΟΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου