Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

ΑΣΚ-ΟΤΑ : Διακήρυξη για τις εκλογές αντιπροσώπων στο 46ο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑΔιακήρυξη
 για τις εκλογές αντιπροσώπων στο 46ο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Συνάδελφοι
Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ καλούνται από σήμερα και μέχρι το Απρίλιο 2018 να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους για το 46ο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. ΟΙ εκλογικές διαδικασίες  διεξάγονται σε ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες  και πρωτίστως με την προσμονή της  εξόδου της Χώρας από την επιτήρηση των δανειστών.

Από το 2011 οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αντιμετωπίστηκαν από τις κυβερνήσεις  του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ τους αντιμετώπισαν ως πειραματόζωα για τη αλλαγή του τύπου του εργασιακού μοντέλου στο δημόσιο. Δεν είναι τυχαίο πως οι πρώτες μαζικές απολύσεις στο δημόσιο στην εποχή των μνημονίων έγιναν στους ΟΤΑ  (δημοτικοί αστυνομικοί-σχολικοί φύλακες). Συνειδητά φρόντισαν να απαξιώσουν τις  υπηρεσίες καθαριότητας των δήμω,  με την απαγόρευση των προσλήψεων, για καταστεί μονόδρομος ή εκχώρηση της  αποκομιδής των σκουπιδιών στους ιδιώτες και με την ανοχή της κοινωνίας.
 Αυτή η επιλεκτική στοχοποίηση  των εργαζομένων στους ΟΤΑ ήταν η αιτία που χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου βρέθηκαν στους δρόμους  των αγώνων που δόθηκαν από το συνδικαλιστικό κίνημα για την αποτροπή του κινδύνου των απολύσεων στους ΟΤΑ και την επαναπρόσληψη  των απολυμένων  συναδέλφων.
Οι εργαζόμενοι στους δήμους  συμμετείχαν μαζικά και ενεργά  στους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στους ΟΤΑ. 
Παρά  το γεγονός πως η κυβέρνηση του Σύριζα, κάτω από  καθεστώς ασφυκτικής εποπτείας , υιοθετώντας τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος ,  έκανε σημαντικές  αλλαγές στον εργασιακό τομέα για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ,  δεν είναι ικανές να ανατρέψουν τις καταστροφικές  μνημονιακές πολιτικές.

οι  κατακτήσεις μας  μετά την ήττα των κυβερνήσεων Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ.

Οι σημαντικότερες κατακτήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ που έγιναν με την νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης είναι :

ü  Η επιστροφή  στην δουλειά των  απολυμένων συνάδελφων δημοτικών αστυνομικών , και σχολικών φυλάκων.
ü  Η υλοποίηση της  δέσμευσης της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ που ήταν   καμιά απόλυση στο δημόσιο και ιδιαίτερα στους ΟΤΑ .
ü  Παρατάθηκαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου των εργαζομένων στην καθαριότητα μέχρι τον Απρίλιο του 2018 και προκηρύχτηκαν  8.845 θέσεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και τους Συνδέσμους τους, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που διατηρούν παρά τις  αντιδράσεις από τα κόμματα της Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας της ΚΕΔΕ.
ü  Υλοποιήθηκε η δέσμευση για την αλλαγή του  πειθαρχικού  δικαίου που είχαν επιβάλει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ   επαναφέροντας σε ισχύ την δημοκρατική αρχή του τεκμηρίου αθωότητας και έτσι προστατεύθηκαν από την απόλυση εκατοντάδες συνάδελφοι μας στο δημόσιο αλλά και στους δήμους .
ü  Υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2017 νέα Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας  ΕΣΕΕ  που αντικατέστησε την σύμβαση του Ιουνίου του 2009.  Με την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ επικαιροποιήθηκαν  οι όροι απασχόλησης για τους εργαζόμενους στους Δήμους, και ρυθμίστηκαν  θεσμικά ζητήματα του αντικειμένου εργασίας , του  ωραρίου εργασίας και αδειών.
Η υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ  ήταν  ένα απτό δείγμα της θετικής πολιτικής στάσης της Κυβέρνησης  απέναντι στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας .
ü  Ψηφίστηκε από το 2016 η απελευθέρωση των προσλήψεων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ σε ανταποδοτικές υπηρεσίες και στις ΔΕΥΑ .
ü  Παρατάθηκαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου των εργαζομένων στην καθαριότητα μέχρι τον Απρίλιο του 2018 και προκηρύχτηκαν  8.845 θέσεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και τους Συνδέσμους τους, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που διατηρούν παρά τις  αντιδράσεις από τα κόμματα της Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας της ΚΕΔΕ.
ü  Αποκαταστάθηκε η πλήρης ελευθερία των Ο.Τ.Α. για την άσκηση ή μη ένδικων μέσων σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών, με την άρση της υποχρεωτικότητας  άσκησης έφεσης σε πρωτόδικες αποφάσεις.
ü  Επεκτάθηκε η υποχρέωση παροχής Μέσων Ατομικής Προστασίας και στους συμβασιούχους στην καθαριότητα των Ο.Τ.Α.
ü  Διευρύνθηκε η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε ειδικότητες εργαζομένων των Ο.Τ.Α. όπως εργάτες βιολογικού καθαρισμού, εργάτες συντήρησης αποχετευτικών δικτύων, απολυμαντές, εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων και άλλοι. Εξαιρέθηκαν από την αύξηση ορίων ηλικίας οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ που ανήκουν στα ΒΑΕ
ü  Παρατάθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων  οι οποίοι απασχολούνται  σε προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε άλλες, παρόμοιες  δομές που λειτουργούν στα πλαίσια των δήμων. Ο  στόχος μας είναι  να αποκατασταθεί η πραγματική σχέση εργασίας αυτών των ανθρώπων που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με  μια δίκαιη και νομικά ισχυρή επίλυση του αυτού του θέματος.
ü  Υπογράφτηκε η  Κοινή  Υπουργική Απόφαση  για τον νέο κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών σταθμών, ο οποίος περιέχει ουσιαστικές  και σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τον ισχύοντα κανονισμό του 2002.
Όμως παρά τα πολλά και θετικά βήματα ο αγώνας για την μεγάλη αλλαγή και τον εκδημοκρατισμό στην τοπική αυτοδιοίκηση συνεχίζεται .  Η αντιμεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα με την καθήλωση των μισθών, τη θεσμική υποβάθμιση της εργασίας, η προσπάθεια για να επιβληθεί η υλοποίηση της ιδέας του λεγόμενου επιτελικού κράτους, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι στρεβλώσεις, που αδιαμφισβήτητα υπάρχουν ακόμα και σήμερα στη λειτουργία του Δημοσίου, αλλά αποτελεί ουσιαστικά το προκάλυμμα, για να μην συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί από τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ.)

η συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος

Συνάδελφοι,
αυτές οι κατακτήσεις αποδεικνύουν  πως  οι εργαζόμενοι μπορούν να κερδίζουν από τις δημοκρατικές –θεσμικές αλλαγές  και θα πρέπει  να  συνεχίσουν να παλεύουν για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους και την βελτίωση της ζωής τους.
Όλα όσα έγιναν και  όλα όσα θα γίνουν οφείλονται και στους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων .
Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με τους  μεγάλους αγώνες  έχουν δει στην πράξη πως   οι αγώνες τους  είχαν  ορατά και απτά  αποτελέσματα.
Βεβαίως έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε και  πολλά να αντιμετωπίσουμε .
 Όμως ο μηδενισμός  των κατακτήσεων των εργαζομένων και της θετικής συμβολής της κυβέρνησης  που προσπαθούν να περάσουν  η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι άλλες παρατάξεις δεν βοηθάει κανένα .
Τους μόνους που εξυπηρετεί ο μηδενισμός,  είναι αυτούς που με τις πολιτικές τους προσπάθησαν να διαλύσουν τους ΟΤΑ και τώρα επιδιώκουν την λήθη για τα εγκλήματα τους προκειμένου να επανέλθουν στην εξουσία και να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.  
Ο μηδενισμός πρώτα από όλα υπονομεύει τους δικούς μας αγώνες που ήταν νικηφόροι και επιχειρεί να δημιουργήσει αισθήματα ματαιότητας τους εργαζόμενους .
Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν πως οι πλατείες  γεμίζουν  από απογοητευμένους ανθρώπους  που πιστεύουν πως δεν αλλάζει τίποτα.
 Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται όσο  βλέπουν πως κατακτούν μικρές και μεγάλες νίκες .
Ο  στόχος του εργατικού κινήματος  που είναι η  κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο θα έρθει μόνο με μαζικούς κοινωνικούς αγώνες και όχι με φτηνά επικοινωνιακά  κόλπα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των καναλιών της διαπλοκής.
Το μέλλον δεν έρχεται από μόνο του. Το μέλλον μπορούμε και πρέπει να το διαμορφώσουμε! Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε!
Πρέπει να αγωνιστούμε ενωμένοι  για να μπει επιτέλους ένα φρένο στον κατήφορο της εξαθλίωσης, της  διάλυσης των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο και στο ιδιωτικό τομέα,  της υποβάθμισης των μισθών, των συντάξεων και  της αποδόμησης του κοινωνικού κράτουςΓιατί ΑΣΚ-ΟΤΑ

Συνάδελφοι

Σήμερα η ΑΣΚ-ΟΤΑ έχοντας ανασυντάξει τις δυνάμεις της  και με νέο σύγχρονο προγραμματικό λόγο, διεκδικεί να συμβάλει στην αλλαγή των συσχετισμών στο κίνημα . Σας ζητά την στήριξη σας  για την ουσιαστική ενίσχυση και τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για:
ü  Για ουσιαστική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με νέες συμμετοχικές δομές από πλευράς εργαζομένων.
ü  Την καταπολέμηση των φαινομένων  παραγοντισμού,  των ανίερων συμμαχιών, και των προσωπικών επιλογών  στα όργανα της Ομοσπονδίας μας.
ü  Την αποτροπή της μετατροπής της Ομοσπονδίας σε άκριτο αντικυβερνητικό βραχίονα.
ü  Για μία Ομοσπονδία των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις  που θα είναι άθροισμα ρευμάτων και ιδεών  που συνυπάρχουν , ανταγωνίζονται αλλά και συμπράττουν .
ü  Για μία Ομοσπονδία ταξική, με προοδευτικό πρόσημο, μαχητική, αποτελεσματική αλλά κυρίως με θέσεις και προτάσεις.


Ενισχύουμε – στηρίζουμε – ψηφίζουμε
Α.Σ.Κ. – Ο.Τ.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου