Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

ΔΑΚΕ φερμένη από παλιά! Του Φώτη Νεκτάριου Σαγώνα*

Απαιτείται να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε κάθε εργασιακό τομέα, τα οποία θα ανατρέπουν όλο το παλιό συνδικαλιστικό κατεστημένο.


Τέλος Απριλίου έχει προγραμματιστεί το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και όσο πλησιάζουν οι εκλογές στα σωματείων του Δήμου Αθηναίων που θα εκλέξουν αντιπροσώπους για το συνέδριο τόσο η ΔΑΚΕ κλιμακώνει την πόλωση, προσπαθώντας να συσπειρώσει με κάθε τρόπο τους ψηφοφόρους της.
Η δράση της παράταξης της Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΑΣΚ-ΟΤΑ) τα τελευταία χρόνια έχει εστιαστεί στην υποστήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων, στους αγώνες πρώην συμβασιούχων για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στην εργασία και στην καταγγελία ενός βαθιά ριζωμένου κατεστημένου διαπλοκής στο οποίο πρωταγωνιστούν παλιά συνδικαλιστικά στελέχη του χώρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σημαντική επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια ήταν η ανάδειξη της απάτης του αρχισυνδικαλιστή της ΔΑΚΕ Β. Πολυμερόπουλου, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα για την ψευδή χρήση στην υπηρεσιακή του εξέλιξη μη - μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, κάτι που υποχρέωσε την ηγεσία της Ν.Δ. να τον διαγράψει.
Παρ’ όλο που η γραμματέας του ΣΕΔΑ (Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων) και στέλεχος της ΔΑΚΕ Ελένη Βελανίτη είχε καταγγείλει (Φεβρουάριος 2017) τον Β. Πολυμερόπουλο πως είχε εξαπατήσει το Δ.Σ. και την παράταξή τους, η ΔΑΚΕ παρέμεινε εγκλωβισμένη, με βαρίδια δεκαετιών, στις επιλογές ενός ανθρώπου τον οποίο ετοίμαζε για ηγέτη της ΑΔΕΔΥ!
Πρόσφατα, επίσης, η παράταξη της ΔΑΚΕ κυκλοφόρησε ένα τετρασέλιδο έντυπο εστιασμένο, αποκλειστικά, σε χυδαίες προσωπικές επιθέσεις κατά δύο συνδικαλιστών της ΑΣΚ, γεμάτο ψέματα και απειλές. Ένα κείμενο που αποκαλύπτει την ποιότητα των ανθρώπων και τις τακτικές τους να χλευάσουν, να υποτιμήσουν, να τρομοκρατήσουν, συκοφαντώντας και στοχοποιώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Μέσα από λίγες σελίδες ενός προεκλογικού εντύπου συνάγονται πολιτικά συμπεράσματα για τις τακτικές της ηγετικής ομάδας της ΔΑΚΕ στον Δήμο Αθηναίων:
α) Μέχρι και σήμερα, διατηρούν αρχεία που αφορούν την πρόσληψη εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων σε βάθος δεκαετιών και δεν διστάζουν να τους απειλήσουν με δημοσιοποίηση ακόμη και προσωπικών δεδομένων!
β) Χρησιμοποιούν ένα δίκτυο “παρακολούθησης” το οποίο εκτείνεται σε διάφορα επίπεδα εργασίας και διοίκησης στον δήμο: Από το να ελέγχουν εισόδους δημοτικών κτηρίων μέχρι στο να παρακολουθούν διευθυντές και προσωπάρχες!
γ) Εκβιάζουν, απειλούν και δεν διστάζουν να προπηλακίσουν πολιτικούς αντιπάλους, ώς και μέλη της ίδιας της παράταξής τους, με μοναδικό σκοπό να διατηρήσουν αλώβητη την εξουσία τους.
δ) Εμπλέκονται ενεργά σε μια υπόγεια παραδιοίκηση στον Δήμο Αθηναίων, αξιοποιώντας τακτικές «μαστίγιου και καρότου»:
- Από τη μία τάζουν (με δύναμη να υλοποιούν) θέσεις προϊσταμένων και αμοιβές με προνομιακή μεταχείριση σε υπερωρίες, νυχτερινά, εργασία τις Κυριακές, δείχνοντας ακόμη πως γνωρίζουν για ροές μαύρου χρήματος μέσα στον δήμο.
- Και από την άλλη απειλούν με δυσμενείς μεταθέσεις υπαλλήλους, προβαίνουν σε τραμπουκισμούς και προπηλακίσεις και παρεμβαίνουν στην προσωπική ζωή συναδέλφων, κρατώντας λεπτομερείς φακέλους γι’ αυτούς, που ούτε η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού έχει!
Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Αθηναίων αποτελείται κυρίως από συναδέλφους που διορίστηκαν κάτω από δεξιές διοικήσεις. Πολλοί από αυτούς, ακόμη και μετά από δεκαετίες, αισθάνονται υποχρεωμένοι σε στελέχη της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, σαν η ζωή τους να είναι πολιτικά υποθηκευμένη!
Ακριβώς πάνω σε αυτή τη στρεβλή πολιτική αντίληψη, που υποτάσσεται σε κάποιους συνδικαλιστές που κακοποιούν τη δημόσια ζωή και ακροβατούν με την παρανομία, οφείλουμε να εργαστούμε με συνέπεια, ώστε να γίνει ξεκάθαρο ότι κανείς δεν μπορεί να γίνεται συνένοχος σε μη νόμιμες πράξεις.
Η ψήφος κάθε εργαζόμενου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι πολύτιμη όχι γιατί μπορεί να εξαργυρώνεται με μικρορουσφέτια, αλλά γιατί έχει τη δύναμη είτε να συντηρεί παράνομα και τρομακτικά κατεστημένα είτε να διαμορφώνει νέες πραγματικότητες.
Καθώς η χώρα μας, οι φίλοι και συγγενείς μας πλήρωσαν ακριβά (πολύ ακριβά!) τις λάθος επιλογές μας, απαιτείται, πέρα από τη συνειδητοποίηση του λάθους τρόπου σκέψης, να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε κάθε εργασιακό τομέα, τα οποία θα ανατρέπουν όλο το παλιό συνδικαλιστικό κατεστημένο.
* Ο Φώτης Νεκτάριος Σαγώνας είναι συνδικαλιστής της ΑΣΚ στον Δήμο Αθηναίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου