Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Χαϊδάρι - Μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (και κάποιες σκόρπιες σκέψεις)Στις 15 Μαρτίου ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες στο Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου μας, τόσο για την εκλογή των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και για την εκλογή των αντιπροσώπων του Συλλόγου μας στο επικείμενο 46ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Τρεις Παρατάξεις διεκδίκησαν την ψήφο των εργαζομένων:
η ΔΑΣ, με σημείο αναφοράς το ΠΑΜΕ και με πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική καθοδήγηση του ΚΚΕ
η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (έκφραση της μεγαλύτερης σήμερα Παράταξης στην Ομοσπονδία, όπου συγκυριακά χώρεσαν όλες οι αντιλήψεις, από το παλαιό βαθύ ΠΑΣΟΚ έως τη σημερινή νεοφιλελεύθερη Δεξιά)
η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΑΠΣ), με σημείο αναφοράς τις προοδευτικές ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις, ανεξάρτητα από κομματική ένταξη ή πολιτικό προσανατολισμό.
Το κλίμα, όπως είχε διαφανεί από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου ήταν έντονα πολωμένο.

Εμείς, ως ΑΠΣ (όπου συμμετέχει ενεργά η ΑΣΚ-ΟΤΑ) ασκήσαμε έντονη κριτική στη ΔΑΣ, που (έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο απερχόμενο ΔΣ) ταύτισε ουσιαστικά τη γενικότερη δράση του Συλλόγου με αυτήν του ΠΑΜΕ και προσπάθησε συστηματικά να απαξιώσει τη δράση και τις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας μας, της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Στηλιτεύσαμε τη στάση της ΔΑΣ, που σε όλα τα ειδικά ζητήματα συντάχθηκε πλήρως με τη Διοίκηση του Δήμου, λειτουργώντας περισσότερο ως Παράρτημα του ΚΚΕ στο Σύλλογο και λιγότερο ως συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Από την άλλη, αναδείξαμε το ετερόκλητο της συμμαχίας των δυνάμεων που συνασπίσθηκαν μέσα στο ψηφοδέλτιο της ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ. Και καταγγείλαμε την εντελώς αντισυναδελφική και ακατανόητα ελιτίστικη στάση τους, στο διαχωρισμό του Συλλόγου σε μέλη με πλήρη δικαιώματα (μόνιμοι και αορίστου χρόνου) και σε μέλη-πληβείους (συμβασιούχοι). Καταγγείλαμε την επιμονή τους να στερήσουν από τους συμβασιούχους του Δήμου το δικαίωμα ψήφου, κι ας είχαν οι περισσότεροι από αυτούς από δύο έως και δεκαδύο χρόνια συνεχούς παρουσίας στις Υπηρεσίες και στις συναφείς δομές του Δήμου μας.
Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως οι εκλογές σφραγίσθηκαν από την αντιπαράθεση των μηχανισμών και όχι από την αντιπαράθεση των θέσεων. Κρίθηκαν από τη δύναμη και την επιβολή του “δικαιώματος του εργοδότη” - βλέπε σημερινή Διοίκηση του Δήμου, που άσκησε ξεκάθαρα την επιρροή της υπέρ των υποψηφίων της ΔΑΣ. Που έταξε, που πλαγιοκόπησε, που “έκανε συστάσεις και υποδείξεις”.
Κρίθηκαν όμως κι από τη δύναμη και την επιβολή του “δικαιώματος της πλειοψηφούσας Παράταξης” στην Ομοσπονδία. Δεν είναι τυχαίο που (τόσο την ημέρα της εκλογοαπολογιστικής μας Συνέλευσης, όσο και τη μέρα των εκλογών) μας τίμησαν με τη διαρκή παρουσία τους τόσο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Τράκας, όσο και ο Αναπληρωτής Γραμματέας Γιάννης Τσούνης. Επίλεκτα και κορυφαία στελέχη της ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ... βεβαίως, βεβαίως.
Εμείς μηχανισμούς δεν διαθέτουμε.
Η προσέλκυση και ο επηρρεασμός των συναδέλφων με “ταξίματα και με γαλυφιές” δεν είναι στο DNA μας.
Η ψευδολογία και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη δε μας ταιριάζουν.
Μας αρέσει το fair play.
Είναι επιλογή μας και... δυστυχώς, την πληρώνουμε.
Στο νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, μας αναλογεί μία έδρα. Αυτή μας έδοσε η ψήφος των 37 “ωραίων και γενναίων” συναδέλφων μας. Που έκλεισαν τα αυτιά στις σειρήνες και που απέστρεψαν το βλέμα από τη συνδιαλλαγή. Που άκουσαν με προσοχή το λόγο μας και ενστερνίσθηκαν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μας. Που συνομίλησαν μαζί μας και πείσθηκαν από τα επιχειρήματα μας. Που μας αντάμειψαν για τη στάση μας στα τρία τελευταία χρόνια και που επικρότησαν τις μικρές και μεγάλες μάχες που δόσαμε στο Σύλλογο από τη θέση της μειοψηφίας.
Τους 37 αυτούς “ωραίους και γενναίους” συναδέλφους μας, ευχαριστούμε.
Θα προσπαθήσουμε με το λόγο μας, τη στάση και τη δράση μας στο Σύλλογο, τόσο στα “μικρά” όσο και στα “μεγάλα” να τους βγάλουμε ασπροπρόσωπους.
Για την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΑΠΣ)
Δημήτρης Σταυρίδης
μέλος της ΑΣΚ-ΟΤΑ και
απερχόμενος Γραμματέας στο ΔΣ
του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου