Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

ΑΣΚ-ΟΤΑ Κανείς δεν μπορεί να παίξει με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων!


 ΔΕΛΤΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάδελφοι
Το τεράστιο περιβαλλοντικό  σκάνδαλο με την απόκρυψη μελετών που αφορούν τους ρυπαντές του ΧΥΤΑ Φυλής από τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Παππού αφορά πρώτα απ όλα την υγεία των ανθρώπων που εργάζονται στο ΧΥΤΑ και ζουν στην ευρύτερη περιοχή.
Ο δήμαρχος της Φυλής γνώριζε τα ευρήματα των μελετών  από το 2015 και τα απέκρυπτε  με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία εκατοντάδων εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής και χιλιάδων ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή.

 Φημολογείται ότι οι μελέτες αυτές καταλήγουν σε τρομακτικά συμπεράσματα για την ρύπανση στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος, αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή γύρω από τον ΧΥΤΑ.
Πληροφορίες που έχουν γραφτεί στον ημερήσιο τύπο και ακούστηκαν στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου από Έλληνες Ευρωβουλευτές στις 21/3/18   λένε ότι  οι  μελέτες  διαπιστώνουν μεγάλες υπερβάσεις σε συγκεντρώσεις ρύπων σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια.
Οι Ευρωβουλευτές  κατήγγειλαν  πως έχουν ανιχνευτεί μεγάλες ποσότητες Βαρέων  μέταλλων, αρωματικών  υδρογονανθράκων  ,  μεθανίου  , αμμωνίου  , ραδιενεργών  στοιχείων  , ράδιου  24 , Θορίου  , μόλυβδου κλπ.
Η ΑΣΚ-ΟΤΑ ζητά από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος να ενημερώσουν άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις τους εργαζόμενους στον ΧΥΤΑ Φυλής και τους κατοίκους της περιοχής για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους.
Ζητάμε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την υπεύθυνη ενημέρωση των εργαζομένων από τα αρμόδια υπουργεία.
Τέλος η ΑΣΚ-ΟΤΑ ζητά  την παρέμβαση της εισαγγελίας, αλλά και των συναφών κρατικών Υπηρεσιών, για την άμεση διερεύνηση του προβλήματος και την επίσης άμεση απόδοση ευθυνών, όπου δεί.
Με την υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να παίξει κανείς !
 Αθήνα 22/3/2018
Η γραμματεία της ΑΣΚ-ΟΤΑ

1 σχόλιο: