Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020


Δημόσιο και κορωνοϊός

Συνάδελφοι, καλησπέρα σε όλους.

Στη μάχη με τον κορωνοϊό αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση η υπεροχή του δημόσιου τομέα της οικονομίας σε σχέση με τον ιδιωτικό.

Για τη μάχη στον τομέα της Υγείας δεν θα μιλήσω, δε χρειάζεται άλλωστε. Η καθημερινότητα μιλάει από μόνη της.
Θα μιλήσω μόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα για δυό από τις Υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες: την Καθαριότητα και τη Βοήθεια στο Σπίτι.

Για την Καθαριότητα, πρόσφατες είναι οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μέσω των οποίων παρακάμπτονται τα Δημοτικά Συμβούλια και εκχωρείται η δυνατότητα ανάθεσης σχετικών Υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Με δεξιές πλειοψηφίες στις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων και με επίσης δεξιές πλειοψηφίες στα αντίστοιχα όργανα διοίκησης των Περιφερειών, η κατάσταση είναι ζόρικη. Αν προσθέσουμε σ' αυτά και τη δηλωμένη πρόθεση των δεξιών Περιφερειαρχών (του Πατούλη προεξάρχοντος) για αλλαγή προς το χειρότερο τόσο των Περιφερειακών Σχεδιασμών (ΠΕΣΔΑ) όσο και του Εθνικού Σχεδιασμού (ΕΣΔΑ) για τη Διαχείριση Αποβλήτων, με γενική εφαρμογή ΣΔΙΤ, με εκχώρηση των σημαντικών δραστηριοτήτων της ανακύκλωσης, της διαχείρισης βιοαποβλήτων, της κομποστοποίησης κλπ. στα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς και η προσπάθεια επανεισαγωγής της καύσης συμμείκτων με διατήρηση και επέκταση του τέρατος του ΧΥΤΑ Φυλής, βλέπουμε πως η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ζόρικη.

Ο κόσμος όμως βλέπει πως, όπως και στα Νοσοκομεία, έτσι και στην Καθαριότητα οι δημόσιες δομές είναι εκείνες που μπαίνουν μπροστά και που καλούνται να κρατήσουν τη χώρα όρθια, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με λειψό προσωπικό, με ανεπαρκή μέσα ατομικής προστασίας, με διπλοβάρδιες και υπερένταση προσπαθειών.

Το ίδιο ισχύει και για τη Βοήθεια στο Σπίτι, αλλά και για τις άλλες κοινωνικές Υπηρεσίες που παρέχουν οι Δήμοι στους δημότες τους. Για τα κοινωνικά παντοπωλεία, για τη στήριξη σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, ακόμη και για την ψυχολογική υποστήριξη σε όσους δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα σήμερα. Και για τόσα άλλα ακόμη.

Αυτά να μην τα ξεχνάμε, να τα αναδεικνύουμε και να απαιτήσουμε να αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο από την ελληνική κοινωνία, άλλωστε σε συνθήκες κρίσης ο πολίτης στις δημόσιες δομές προστρέχει και όχι στις ιδιωτικές.

Να τα αναδεικνύουμε λοιπόν και να τα ανάγουμε σε κυρίαρχο ζήτημα αντιπαράθεσης με τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, απ' όπου κι αν αυτές προέρχονται.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η κυβέρνηση του "λιγότερου κράτους και πιό επιτελικού", του κράτους μάνατζερ που παραδίνει τις κερδοφόρες δομές και Υπηρεσίες σε ιδιωτικά συμφέροντα και που διασφαλίζει σε αυτά την απρόσκοπτη αναπαραγωγή της κερδοφορίας σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Για όλα αυτά πρέπει να βγούμε μπροστά, σε καμία περίπτωση η σημερινή κυβέρνηση δε μπορεί να παρουσιάζεται τιμητής και υπέρμαχος των δομών εκείνων που η ίδια τόσο με τα λόγια, όσο και με τις πράξεις της, συστηματικά απαξιώνει και υπονομεύει.

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2020

Δημήτρης Σταυρίδης

Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου
του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου

και μέλος της Γραμματείας της ΑΣΚ-ΟΤΑΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου