Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, 8 ΜΑΡΤΗ 2022

 

Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μάρτη 2022

ΟΧΙ στον ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ στην ΕΙΡΗΝΗ

Στάση εργασίας ΑΔΕΔΥ, 12:00 – 3:00 μ.μ.

Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στη 1:00 μ.μ. και πορεία στο Σύνταγμα.!

Με τα τύμπανα του πολέμου να χτυπούν στην γειτονιά μας και τις φρικτές εικόνες από στρατιωτικές επιθέσεις  να ξεδιπλώνονται στις οθόνες μας, η φετινή 8η Μάρτη –  η ημέρα της γυναίκας – μας κάνει να αναλογιστούμε πως αν δεν θέλουμε να γίνουμε κρέας για κανόνια, πυραύλους ή αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι διαρκής και καθημερινός. Ο αγώνας των γυναικών για εξάλειψη των διακρίσεων, διεκδικεί έναν κόσμο όπου οι ανάγκες των πολλών και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους θα είναι αυτές που θα  καθορίζουν τις εξελίξεις και όχι τα συμφέροντα των ισχυρών.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μαύρη Πέμπτη που ξημέρωσε για τη Ουκρανία στις 24 του Φλεβάρη δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για την θέση των γυναικών.

Τώρα που οι σειρήνες  του πολέμου ηχούν, δυστυχώς και πάλι,  παλεύουμε για την ειρήνη, γιατί όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν…

Βρεθήκαμε πάντα στην πρώτη γραμμή στον αγώνα υπέρ της ειρήνης, με το σύνθημα για «ψωμί και ειρήνη» να ακούγεται από τα χείλη γυναικών μέσα στη δίνη του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πάντα πρωτοπόρες διαχρονικά, στην αντίσταση, στο αντάρτικο, στους αγώνες του λαού μας για τη Δημοκρατία, έτοιμες τώρα και πάλι να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη βαναυσότητα της προσφυγιάς.

Ενωμένες μια γροθιά να αντιμετωπίσουμε τις κακοποιήσεις και τους βιασμούς που γίνονται εις βάρος μας.

Στην χώρα μας, οι γυναικοκτονίες  (17 μέσα στο 2021), οι βιασμοί και τα επεισόδια σεξουαλικής κακοποίησης είναι εγκλήματα που βαραίνουν πάνω στη συλλογική συνείδηση  ως εγκλήματα κατά των γυναικών.

Βάρος που έρχεται να προστεθεί στα ατελείωτα καθήκοντα και υποχρεώσεις στα οποία οι γυναίκες οφείλουν να ανταποκριθούν, στην διάρκεια του 24ωρου για  365 ημέρες τον χρόνο. Δουλεύοντας διπλοβάρδια σε καθημερινή βάση, η σωματική και ψυχική εξουθένωση φθάνει σε τέτοιο σημείο που η συζήτηση για συμμετοχή στα κοινά φαίνεται αδιανόητη.

Δυστυχώς δεν είναι λίγα και τα βήματα προς τα πίσω.! Οι τελευταίοι αντι-εργατικοί νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ που  καθιερώνουν τις απλήρωτες υπερωρίες, τα σπαστά ωράρια, την ουσιαστική απελευθέρωση των απολύσεων κ.α., πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες που συνήθως εργάζονται στις πλέον επισφαλείς και χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δικαιούνται άδεια τοκετού, λοχείας, ειδική άδεια μητρότητας, αλλά αυτά τα δικαιώματα είναι ακόμα ζητούμενα για τις εργαζόμενες με ψευδο-αυτοαπασχόληση (μπλοκάκι) που  είναι μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές απασχόλησης για τη νέα γενιά γυναικών αλλά και ανδρών, επιστημόνων και ανειδίκευτων.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται μία συνεχώς αυξανόμενη προώθηση της πατριαρχικής κουλτούρας από μερίδα συστημικών ΜΜΕ,  που είτε κατηγορούν τα θύματα κακοποίησης είτε προβάλλουν επικίνδυνα σεξιστικά πρότυπα ως προς το ρόλο της γυναίκας, την γυναικεία ομορφιά κλπ.

Οι εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παλεύουμε για να καταργήσουμε την επισφάλεια στους χώρους εργασίας που πλήττει άνδρες και γυναίκες.

Παλεύουμε για σωματεία που να είναι στήριγμα και οι οργανωτές της συλλογικής απάντησης για κάθε περιστατικό παρενόχλησης, για να μην στοχοποιούνται τα θύματα αλλά να βρίσκουν δικαίωση χωρίς να χρειάζεται να περάσουν χρόνια.

Εμείς, οι γυναίκες εργαζόμενες, επιλέγουμε να αντιδράσουμε συλλογικά, συμμετέχουμε ενεργά στα σωματεία μας θυσιάζοντας ακόμα ένα κομμάτι από τον ελάχιστο προσωπικό μας χρόνο, για ένα καλύτερο αύριο για μας, τις κόρες μας και τους γιους μας..!!

Παλεύουμε για την ειρήνη και φωνάζουμε ΟΧΙ στον πόλεμο

Συμμετέχουμε στην 3ωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και καλούμε στην συγκέντρωση, τη Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13:00, και πορεία έως το Σύνταγμα  τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας λόγω της πανδημίας.

 

                                                                                                2 Μαρτίου 2022

                                                                                       Η Γραμματεία της ΑΣΚ ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου