Σάββατο 14 Απριλίου 2018

46ο Συνέδριο, ΑΣΚ-ΟΤΑ και “Κλεισθένης 1”


Tις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών θα παρουσιάσει τον “Κλεισθένη 1”, το νέο αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αναφέρει ο Πάνος Σκουρλέτης στη σημερινή συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Και απ' ότι φαίνεται, θα συμπέσει με τη διεξαγωγή των εργασιών του 46ου Τακτικού Συνεδρίου της ομοσπονδίας μας, της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν, στο Συνέδριο πρέπει να δώσουμε τη μάχη, ώστε η θεματολογία και η προβληματική των συζητήσεων να στραφεί γύρω και απ' αυτό το ζήτημα και να μην αναλωθεί μόνο στις συνηθισμένες μάχες χαρακωμάτων και αναπαραγωγής των συνήθων, γνωστών συνδικαλιστικών συντεχνιών.

Ξαναδιαβάζοντας τη Διακήρυξη της Παράταξης μας “για τις εκλογές αντιπροσώπων στο 46ο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ”, βλέπουμε πως πρώτη-πρώτη στον κατάλογο των διεκδικήσεων φιγουράρει η “ουσιαστική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με νέες συμμετοχικές δομές από πλευράς εργαζομένων.”
Για εμάς, λοιπόν, είναι επιβεβλημένο το να προσπαθήσουμε να εντάξουμε στη θεματολογία του Συνεδρίου την ενασχόληση του με τον “Κλεισθένη 1”, με όποιο περιεχόμενο και να μας παρουσιασθεί το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο.
Στην κατεύθυνση αυτή θετική είναι η δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, πως για την κυβέρνηση είναι ειλημμένη η απόφαση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.
Θετική επίσης είναι και η δήλωση του, πως για την κυβέρνηση η βασική επιλογή για τον δημόσιο τομέα πρέπει να είναι οι πλήρεις και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Εμείς, ως Παράταξη, προσδοκούμε οι αλλαγές που θα φέρει το Νομοσχέδιο να βρίσκονται στην κατεύθυνση για περισσότερη δημοκρατία, συμμετοχή, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θα υπερασπισθούμε από θέσεις αρχής την απλή αναλογική.

Θα υπερασπισθούμε τη θέσπιση των μορφών της άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής, της λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου, που έχουν από την κυβέρνηση εξαγγελθεί.

Θα απαιτήσουμε τη συμμετοχή, με δικαίωμα λόγου, των εκλεγμένων αντιπροσώπων των εργαζομένων σε όλες τις συνεδριάσεις των οργανων Διοίκησης στους ΟΤΑ, και ιδιαίτερα σε εκείνες όπου συζητούνται θέματα που αφορούν (έμμεσα ή άμεσα) εργασιακά, υπηρεσιακά και μισθολογικά τους ζητήματα, θέματα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας, προσλήψεις προσωπικού και κατανομής του στις Υπηρεσίες, μεταβολές στους κανονισμούς λειτουργίας των δομών των ΟΤΑ, τροποποιήσεις οργανογραμμάτων κ.ο.κ.

Για όλα αυτά και για όλα τα υπόλοιπα, όπως στη Διακήρυξη αναγράφονται, θα δώσουμε στο Συνέδριο τις μάχες που πρέπει να δοθούν. Με αποφασιστικότητα και καθαρή στόχευση, με συμμετοχή στην καθημερινή διαδικασία του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων και της αντιπαράθεσης ιδεών. Με στόχο τη σύνθεση των απόψεων και την ψήφιση ενός Προγράμματος Δράσης, που θα κινείται σε προοδευτικούς, δημοκρατικούς προσανατολισμούς, μακριά από κενόλογους πολιτικάντικους βερμπαλισμούς και στενές συντεχνιακές αντιλήψεις.


Χαϊδάρι 14 – 04 – 2018

Δημήτρης Σταυρίδης

Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου

και μέλος της ΑΣΚ-ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου