Τετάρτη 2 Μαΐου 2018





Το θανατηφόρο Δυστύχημα στην Τήνο δεν είναι αποτέλεσμα «κακιάς στιγμής»











Τριάνταεπτά (37) θανατηφόρα ατυχήματα καταγράφηκαν στους δήμους στα τελευταία τέσσερα χρόνια κι άλλα 45 ατυχήματα με σοβαρούς τραυματισμούς. Τα περισσότερα από αυτά στις Υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων. Το τελευταίο στην Τήνο. Με δυό νεκρούς, το Δημήτρη Ταράση και το Γιάννη Κορίνθιο και έναν τραυματία, το Νίκο Αρμάο. Από πτώση απορριμματοφόρου στο γκρεμό. Είναι όλα αποτέλεσμα της “κακιάς στιγμής”; Είναι όλα αποτέλεσμα μιάς “στιγμιαίας απροσεξίας των εργαζομένων”;
Εμεις λέμε κατηγορηματικά όχι.
Λέμε πως δε μπορεί να φορτώνεται ο θάνατος τόσων συναδέλφων μας και ο σοβαρός τραυματισμός ακόμη περισσότερων ούτε στους ίδιους ούτε στον παράγοντα “τύχη”.
Λέμε πως πίσω από αυτά τα “δυστυχήματα” κρύβονται τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, που επιβάλλονται στους εργαζόμενους λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Λέμε πως κρύβεται η εντατικοποίηση της δουλιάς και η πίεση των αιρετών “για να βγει το πρόγραμμα”.
Λέμε πως πρέπει να δείξουμε τους γερασμένους και κακοσυντηρημένους στόλους των οχημάτων και τον απαρχαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό.
Λέμε πως πρέπει να δούμε τις καθυστερήσεις και τις δυστοκίες στον εφοδιασμό των εργαζομένων με τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, αλλά και τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που απαιτούνται γι αυτό. Κι άλλα πολλά.
Γιατί τριάνταεπτά (37) θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα σε 4 χρόνια δε μπορούν να δικαιολογηθούν, όσες προσπάθειες και να κάνουν κάποιοι για να τα υποβαθμίσουν. Κι αν προσθέσουμε σ' αυτά και τους πρόωρους θανάτους από τις επαγγελματικές ασθένειες, κυρίως στις Υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, οι προσπάθειες δικαιολόγησης τους είναι όχι απλά γραφικές αλλά και επικίνδυνες και ανήθικες.
Εμείς, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα στους ΟΤΑ, έχουμε υποχρέωση να καταγγείλουμε αυτές τις φωνές συγκάλυψης του εγκλήματος. Το οφείλουμε προς τις οικογένειες των αδικοχαμένων συναδέλφων.

Έχουμε όμως και υποχρέωση να αναδεικνύουμε τις αιτίες, να προτείνουμε μέτρα, να απαιτούμε την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγειινή στους χώρους δουλειάς. Έχουμε την ευθύνη να προασπίζουμε τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας και να μη διστάζουμε να συγκρουόμαστε με κατεστημένες νοοτροπίες, με στάσεις αδιαφορίας και με παρελκυστικές τακτικές. Είτε αυτές  εκπορεύονται από κυβερνητικές πρακτικές είτε από αβελτηρίες αιρετών αρχόντων είτε από αγκυλώσεις στις νοοτροπίες υπηρεσιακών παραγόντων.
Βγήκαμε πρόσφατα από ένα Συνέδριο, το 46ο τακτικό Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Εκεί η Α.Σ.Κ. – Ο.Τ.Α. βάλαμε ψηλά στην ατζέντα την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
Με τις δυνάμεις που μας αναλογούν, μέσα στο Γενικό Συμβούλιο, αλλά και (κυρίως) έξω, στους χώρους δουλειάς, θα δώσουμε τις μάχες που πρέπει να δωθούν. Με έλεγχο, με κινητοποιήσεις και με καταγγελίες, αλλά και με προτάσεις, με καθημερινές παρεμβάσεις και με την αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη απαίτηση να εφαρμόζονται στην πράξη όσα πρέπει να εφαρμοσθούν, αλλά και όσα ακόμα χρειάζεται να νομοθετηθούν. Έτσι, ώστε αυτοί οι 37 θάνατοι συναδέλφων στα τελευταία τέσσερα χρόνια να είναι οι τελευταίοι!
Θερμά και από καρδιάς συλλυπητήρια στους συγγενείς του  Δημήτρη Ταράση και του  Γιάννη Κορίνθιου. Γρήγορη ανάρρωση στο Νίκο Αρμάο.
Απαιτούμε πλήρη διερεύνηση για τα αίτια του δυστυχήματος και άμεση απόδοση ευθυνών σε εκείνους που τις έχουν. Απαιτούμε να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στους χώρους της εργασίας μας.

           

Η γραμματεία της ΑΣΚ-ΟΤΑ
Αθήνα 2 Μαίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου