Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Στο 46ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει να συζητηθούν οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. του Δημήτρη Σταυρίδη .Με την ευκαιρία της επικείμενης κατάθεσης του Νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης (κατά πληροφορίες είναι έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή) και μετά από έναν χρόνο συζήτησης του με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης και με τους αυτοδιοικητικούς, καιρός είναι να ασχοληθεί μαζί του σοβαρά και το συνδικαλιστικό κίνημα.

            Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γενικού Γραμματέα του οικείου Υπουργείου, Κώστα Πουλάκη, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο θα φέρουν περισσότερη δημοκρατία, συμμετοχή, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια".


            Πολλές είναι οι αλλαγές που επιφέρει το Νομοσχέδιο στον Α' και Β' βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα. Η σημαντικότερη (ίσως) από αυτές, είναι το ότι καθιερώνεται ως σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων η απλή αναλογική. Εξ ίσου σημαντική είναι και η θέσπιση μορφών άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής, λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου.

            Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον για εμάς, τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει η ενίσχυση της υπηρεσιακής δομής των ΟΤΑ α’ βαθμού, με την καθιέρωση μεταξύ άλλων ενός minimum θέσεων και οργανικών μονάδων σε κάθε κατηγορία ΟΤΑ α’ βαθμού, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους, που θα διασφαλίζει τη συνέχεια και τη θεσμική μνήμη των υπηρεσιών, ανεξαρτήτως της εναλλαγής των Δημοτικών Αρχών, και θα ενισχύει την επιχειρησιακή τους ικανότητα.

            Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον για εμάς, έχει και η πρόταση για θέσπιση συμμετοχής εκπροσώπου των εργαζομένων του Δήμου στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής ή/και του Δημοτικού Συμβουλίου, με δικαίωμα λόγου σε όλα τα θέματα που αφορούν στον τρόπο διοίκησης, στο προσωπικό και στα οικονομικά του Δήμου.

            Το συνδικαλιστικό κίνημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε μιά κρίσιμη περίοδο και σε μιά χρονική συγκυρία, που συμπίπτει με τις διεργασίες διεξαγωγής των εκλογών για τους αντιπροσώπους στο επικείμενο 46ο Συνέδριο της ομοσπονδίας μας, της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στην πορεία αυτή προς το Συνέδριο (τόσο πριν, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του) αποφασιστικής σημασίας ζήτημα είναι “το περιεχόμενο της ατζέντας”. Ποιά δηλαδή θα είναι τα κυρίαρχα θέματα πάνω στα οποία πρέπει να σταθεί η συζήτηση μέσα στο σώμα των αντιπροσώπων, σε ποιό βαθμό τα ουσιαστικά προβλήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνουν επίκεντρο της προβληματικής του Συνεδρίου, πώς δεν θα έχουμε ακόμη ένα συνέδριο μηχανισμών και παραταξιακής ίντριγκας, πώς δεν θα έχουμε ακόμη ένα συνέδριο “διαλόγου κωφών”.

            Την ατζέντα όμως για να τη θέσεις, πρέπει να έχεις τη δύναμη, που στην περίπτωση του Συνεδρίου σημαίνει να έχεις τους αντιπροσώπους.

            Πρωταρχικής σημασίας λοιπόν (στις λίγες εβδομάδες που απομένουν έως την ολοκλήρωση σε όλους τους Συλλόγους των εκλογικών διαδικασιών) είναι η ανάδειξη από την Παράταξη μας, την ΑΣΚ-ΟΤΑ, όσο το δυνατόν περισσότερων αντιπροσώπων.            Εξίσου σημαντική όμως είναι και η προετοιμασία της Παράταξης για μια καλή παρουσία στις διαδικασίες του Συνεδρίου, με θέσεις συγκροτημένες και με αντιλήψεις ξεκαθαρισμένες, αλλά και με μια διάθεση διαλόγου, κατανόησης, σύνθεσης και  προσέγγισης με άλλες δυνάμεις, όπου (τουλάχιστον) διαφαίνεται πως η προσέγγιση αυτή είναι αναγκαία και επιβεβλημένη για χάραξη κοινής στρατηγικής.

            Στο Συνέδριο ξέρουμε με ποιούς έχουμε να κάνουμε. Ξέρουμε πως θα δεχθούμε επιθέσεις, πως θα μας προσάψουν κατηγορίες για πολιτικές, πως θα προσπαθήσουν να μας φορτώσουν ευθύνες που δεν μας αναλογούν. Ξέρουμε πως θα μας δείχνουν με το δάχτυλο εκείνοι που (σφετεριζόμενοι τη δύναμη της ψήφου των αντιπροσώπων μας του προηγούμενου Συνεδρίου) με μεθοδεύσεις δόλιες και αήθεις απόκλεισαν τη φωνη της ΑΣΚ-ΟΤΑ από τα όργανα διοίκησης της Ομοσπονδίας.

            Παρόλα αυτά, εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας, θα δώσουμε μιά μάχη αρχών,
που (αντιγράφοντας από τη Διακήρυξη της ΑΣΚ-ΟΤΑ  “για τις εκλογές αντιπροσώπων στο 46ο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ”) θα είναι, μεταξύ άλλων, για:

ü    ουσιαστική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με νέες συμμετοχικές δομές από πλευράς εργαζομένων.
ü    Την καταπολέμηση των φαινομένων  παραγοντισμού,  των ανίερων συμμαχιών, και των προσωπικών επιλογών  στα όργανα της Ομοσπονδίας μας.
ü    Την αποτροπή της μετατροπής της Ομοσπονδίας σε άκριτο αντικυβερνητικό βραχίονα.

ü    Για μία Ομοσπονδία των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις  που θα είναι άθροισμα ρευμάτων και ιδεών  που συνυπάρχουν , ανταγωνίζονται αλλά και συμπράττουν .

ü    Για μία Ομοσπονδία ταξική, με προοδευτικό πρόσημο, μαχητική, αποτελεσματική αλλά κυρίως με θέσεις και προτάσεις.

            Για όλα αυτα:
            Ενισχύουμε – στηρίζουμε – ψηφίζουμε  Α.Σ.Κ. – Ο.Τ.Α.

            Καλή δύναμη και
καλή επιτυχία στους υποψηφίους μας!

            Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

                        05 Μαρτίου 2018
                        Δημήτρης Σταυρίδης
                        Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων
                        Δήμου Χαϊδαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου