Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Μια οφειλόμενη απάντηση στη ΣΥΝ.ΑΝ Χαϊδαρίου


Σε ανακοίνωση της (21 Μαρτίου) η Παράταξη της Συνδικαλιστικής Ανατροπής Χαϊδαρίου κάνει τη δική της αποτίμηση για το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο Σύλλογο μας.
            Δικαίωμα της.
            Δεν είναι όμως δικαίωμα της ούτε η διαστροφή της αλήθειας ούτε η παρουσίαση των γεγονότων κατά τρόπο στρεβλό και αποσπασματικό ούτε η απόδοση προθέσεων χειραγώγησης του Συλλόγου σε μια Παράταξη, που (από την ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος και μόνο φαίνεται) δεν έχει καμία μα καμία σχέση με παρόμοιες πρακτικές.


            Στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου μας, για την εκλογή των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, δικαίωμα ψήφου είχαν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους με το Δήμο. Μεταξύ άλλων ψήφισαν και πολλοί συνάδελφοι συμβασιούχοι, με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων και πολλά, πολλά χρόνια υπηρεσίας στο Δήμο. Ψήφισαν εργαζόμενοι με ανανεούμενες συμβάσεις  στους Παιδικούς Σταθμούς, εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του Δήμου, εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Επιχείρηση, εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος, στην Αυτεπιστασία κ.ο.κ.

            Αυτούς τους εργαζόμενους προσπάθησε με όλους τους τρόπους να αποκλείσει από τις εκλογές η Παράταξη της Συνδικαλιστικής Ανατροπής Χαϊδαρίου.
           
            Με μία εντελώς αντισυναδελφική και ακατανόητα ελιτίστικη στάση επέμεινε στο διαχωρισμό του Συλλόγου σε μέλη με πλήρη δικαιώματα (μόνιμοι και αορίστου χρόνου) και σε μέλη-πληβείους (συμβασιούχοι). Ως δικαιολογία για τη στάση της αυτή επικαλέσθηκε το Καταστατικό του Συλλόγου.

            Το Καταστατικό του Συλλόγου, όμως, αναφέρει κι άλλα πράγματα. Πως για τη λήψη απόφασης για απεργία απαιτείται μυστική ψηφοφορία (με κάλπη). Πως τα μέλη του Συλλόγου ψηφίζουν με εκλογικά βιβλιάρια μέλους. Πως μέλος του Συλλόγου γίνεται κάποιος έπειτα από έγγραφη αίτηση του και έγκριση-αποδοχή της από το Δ.Σ. Πως, πως, πως...

            Το Καταστατικό του Συλλόγου είναι ιστορικά ξεπερασμένο και συνδικαλιστικά απαρχαιωμένο. Όλοι το αναγνωρίζουμε αυτό και όλοι έχουμε δεσμευθεί για σύγκληση Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης με σκοπό την τροποποίηση του. Μέχρι τότε όμως δεν έχουμε ούτε το ηθικό ούτε το συνδικαλιστικό δικαίωμα να αποκλείουμε τους συμβασιούχους εργαζόμενους συναδέλφους μας από τη ζωή του Συλλόγου, από τις Γενικές Συνελεύσεις, από τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων σε αυτές, από τους κοινούς αγώνες. Ας μην ξεχνάμε πως όλες τις μάχες των τελευταίων τριών ετών, ενάντια στη μνημονιακή λαίλαπα, μαζί τις δώσαμε. Και σε πολλές περιπτώσεις με νικηφόρα αποτελέσματα.

            Οι συνάδελφοι αυτοί αποτελούν νέο αίμα για το Σύλλογο και ένα ιδιαίτερα μαχητικό κομμάτι του. Μην τους απομακρύνετε λοιπόν ελαφρά τη καρδία, για λόγους ψηφοθηρίας, παραταξιακής σκοπιμότητας ή μιας στενά συντεχνιακής αντίληψης στην ερμηνεία του Καταστατικού.  Άλλωστε, αυτό γιατί δεν το επιχειρήσατε πριν από τρία χρόνια; Γιατί στις τότε εκλογές δεν εγείρατε ζήτημα μη συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία των εργαζομένων με συμβάσεις χρόνου ιδιωτικού δικαίου; Που ήσασταν τότε;
            Εμείς, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΑΠΣ), ακολουθήσαμε τον αντίθετο δρόμο. Αγκαλιάσαμε από την αρχή όλους αυτούς τους εργαζόμενους, δώσαμε τις μάχες πλάι-πλάι και ποτέ δεν τους διαχωρίσαμε από το σώμα των μονίμων ή αορίστου χρόνου συναδέλφων μας. Ήταν επομένως αδιανόητο να το κάνουμε αυτό τη στιγμή της ψηφοφορίας. Να τους στερήσουμε το δικαίωμα συμμετοχής στη ζωή στο Σύλλογο, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Κι ας γνωρίζαμε καλά πως από τη στάση μας αυτή καθόλου, μα καθόλου (εκλογικά) δεν θα ωφεληθούμε, βλέποντας τη ΔΑΣ μαζί με τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου να “κάνουν παρτυ” στην πλάτη τους, με ταξίματα, με γαλιφιές, με υποσχέσεις.

            Εμείς, το ξαναλέμε: μηχανισμούς δεν διαθέτουμε.
            Η προσέλκυση και ο επηρεασμός των συναδέλφων με “ταξίματα και με γαλιφιές” δεν είναι στο DNA μας.
            Η ψευδολογία και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη δε μας ταιριάζουν.
            Μας αρέσει το fair play.
            Είναι επιλογή μας και... δυστυχώς, την πληρώνουμε.

            Στο νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, μας αναλογεί μία έδρα. Αυτή μας έδωσε η ψήφος των 37 “ωραίων και γενναίων” συναδέλφων μας. Που έκλεισαν τα αυτιά στις σειρήνες και που απέστρεψαν το βλέμμα από τη συνδιαλλαγή. Που άκουσαν με προσοχή το λόγο μας και ενστερνίσθηκαν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μας. Που συνομίλησαν μαζί μας και πείσθηκαν από τα επιχειρήματα μας. Που μας αντάμειψαν για τη στάση μας στα τρία τελευταία χρόνια και που επικρότησαν τις μικρές και μεγάλες μάχες που δώσαμε στο Σύλλογο από τη θέση της μειοψηφίας.

            Τους  37 αυτούς “ωραίους και γενναίους” συναδέλφους μας, ευχαριστούμε.

            Θα προσπαθήσουμε με το λόγο μας, τη στάση και τη δράση μας στο Σύλλογο, τόσο στα “μικρά” όσο και στα “μεγάλα” να τους βγάλουμε ασπροπρόσωπους.

            Σε ό, τι αφορά τις μικρότητες στην ανακοίνωση της Συνδικαλιστικής Ανατροπής Χαϊδαρίου, τις προσωπικές επιθέσεις και τη “δολοφονία χαρακτήρων” που επιδιώκει, θα σιωπήσουμε.
            Όχι μόνο γιατί ξέρουμε όλοι μας πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, όπως στην ανακοίνωση παρουσιάζονται.

            Όχι μόνο γιατί δεν στερούμαστε καθόλου επιχειρημάτων προς αντίκρουση της.

            Αλλά κυρίως για να τιμήσουμε τη δέσμευση μας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ (όπου συγκλήθηκε σε σώμα). Ότι οι όποιες αντιπαραθέσεις μας με τις άλλες Παρατάξεις στο Σύλλογο θα παραμένουν πάντοτε σε επίπεδο κόσμιο, θα έχουν χαρακτήρα πολιτικό και συνδικαλιστικό και ποτέ, μα ποτέ, δεν τις προσωποποιούμε.

            Για την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΑΠΣ)

            Δημήτρης Σταυρίδης
            μέλος της ΑΣΚ-ΟΤΑ και Γραμματέας στο νέο ΔΣ
            του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου