Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019
Μετά το “Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο”, τί;


Συνάδελφοι.

Το “Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο” είναι πλέον νόμος του κράτους.
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την ψήφιση του.

Το περιβόητο Άρθρο 179 (178 στο τελικό κείμενο, λόγω αλλαγής της αρίθμησης), μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να εκχωρούν στους ιδιώτες τις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού των Δήμων, θα πολεμηθεί στην πράξη.
Στο χέρι μας είναι, με επαγρύπνηση, με εγρήγορση, με ενημέρωση της κοινωνίας  και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να το καταστήσουμε ανενεργό, να μην επιτρέψουμε σε κανένα δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει σε εφαρμογή του.

Για εμάς, η εκχώρηση της Καθαριότητας, του Πρασίνου και του Ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες είναι κόκκινο πανί, είναι casus belli, είναι η prova generale της κυβέρνησης για το ξήλωμα του δημόσιου τομέα.

Έχουμε καθήκον και υποχρέωση ν' αντισταθούμε.

Σ' αυτόν τον αγώνα, που θα κρατήσει πολύ, πρέπει να είμαστε όλοι.
Αποκλεισμοί δεν χωρούν, μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες δεν επιτρέπονται.

Η Παράταξη μας, η ΑΣΚ-ΟΤΑ, με τις δυνάμεις που διαθέτει μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη, στηρίζοντας τις αποφάσεις των Πρωτοβαθμίων Συλλόγων και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Και θα συνεχίσει, για λόγους αρχής, να το κάνει!

Κατανοούμε τα κίνητρα όσων (μέσα και έξω από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ) προσπαθούν να μας φιμώσουν!

Όπως πρόσφατα επιχειρήθηκε στη συνεδρίαση της Ε.Ε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, όπου απροσχημάτιστα, αντιδημοκρατικά και ετσιθελικά οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ αφαίρεσαν από την Παράταξη μας το δικαίωμα να τοποθετηθεί και να παρουσιάσει τις θέσεις της για τις κινητοποιήσεις. Αυτό έγινε για να μην ακουστεί η κριτική μας για τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων, Πολυμερόπουλο και για  τη ΔΑΚΕ του Δήμου Αθηναίων, για το ότι δε συγκάλεσαν – προσχηματικά – Γενική Συνέλευση (όπως είχε αποφασίσει η Εκτελεστική επιτροπή για όλους τους Δήμους), στερώντας έτσι την ενημέρωση από τους συναδέλφους για την κρισιμότητα του προς ψήφιση νομοσχεδίου και υπονομεύοντας τον κοινό αγώνα μας.

Αυτούς, τους Πολυμερόπουλους, τους καταλαβαίνουμε.

Εκείνους όμως που δεν καταλαβαίνουμε, είναι τους συνδικαλιστές των άλλων Παρατάξεων στην  Εκτελεστική Επιτροπή και πρώτα απ' όλα αυτούς της “ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ”. Που με τη στάση τους όχι μόνο διευκόλυναν τη ΔΑΚΕ να στερήσει από την Παράταξη μας το αναφαίρετο της  δικαίωμα να παρουσιάσει τις θέσεις και την άποψη της, αλλά και δημιουργούν σφήνες και αναχώματα στη σφυρηλάτηση του (αναγκαίου όσο ποτέ σήμερα) κοινού μετώπου των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη και καταστροφική επίθεση της κυβέρνησης στο δημόσιο τομέα.

Πιστεύουμε πως, τώρα που ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του αγώνα και οι επόμενες μάχες πρέπει να δοθούν με καλύτερες προϋποθέσεις, είναι κατάλληλη η ώρα, ώστε και απαραίτητες εξηγήσεις να έχουμε και τα αναγκαία συμπεράσματα να βγάλουμε.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και πρώτα απ' όλα η μεγαλύτερη σήμερα δύναμη στην ομοσπονδία, η “ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ” πρέπει να επιλέξει ποια τακτική συμφέρει το συνδικαλιστικό κίνημα ν' ακολουθήσει.

Αν θα επιμείνει στη φίμωση δημοκρατικών δυνάμεων με μακρά συμμετοχή στους αγώνες των εργαζομένων στην τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως είναι οι δυνάμεις της Παράταξης μας. Με τίμημα ίσως κρυφές συνεργασίες με τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, που στα λόγια είναι υπέρμαχοι των κινητοποιήσεων, αλλά στην πράξη κάνουν ό,τι μπορούν ώστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πέφτει πάντοτε στα μαλακά.

Ή αν θα συμβάλει (έμπρακτα και όχι στα λόγια, χωρίς αποκλεισμούς και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες) στη σφυρηλάτηση του κοινού μετώπου όλων των δημοκρατικών αγωνιστικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό τοπίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που τόσο απαραίτητο και αναγκαίο είναι σήμερα.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2019
Η Γραμματεία της ΑΣΚ-ΟΤΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου