Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Αναρτήθηκε το εγχειρίδιο δομημένης συνέντευξης για επιλογή προϊσταμένων απο το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Συνάντηση της Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη





Σήμερα 7-6-2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, με την συμμετοχή και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Γρηγόρη Θεοδωράκη.Στην συνάντηση αυτή από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ παραβρέθηκαν όλες οι παρατάξεις που συμμετέχουν στην Ε.Ε.
Από την πλευρά του Προεδρεύοντος της Ε.Ε τέθηκαν εισαγωγικά τα σημαντικότερα ζητήματα , όπως η πορεία της αξιολόγησης προσωπικού και η αντίθεση της ΑΔΕΔΥ σε αυτή την διαδικασία, η ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας επιλογής προϊσταμένων, η του αριθμού των προγραμματισμένων προσλήψεων, της επίλυσης του ζητήματος των συμβασιούχων καθώς και της διασφάλισης των δεδουλευμένων τους, λόγω της διαφαινόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητήθηκε επίσης η ένταξη των ΙΔΑΧ στην κατηγορία των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και το αίτημα για παρέμβαση της Υπουργού έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα αναφορικά με τα δάνεια των Δημοσίων Υπαλλήλων στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Δηλώθηκε ακόμη η επιμονή της ΑΔΕΔΥ στην διεκδίκηση των μισθολογικών απωλειών καθώς και η περιφρούρηση των επιδομάτων στις κατηγορίες βαρέα, ανθυγιεινά και επικίνδυνα, μέσω και της διαδικασίας δημιουργίας των νέων οργανογραμμάτων.
Τέλος ζητήθηκε από την Υπουργό να αντιμετωπιστεί από την πλευρά του Υπουργείου, άμεσα και αποτελεσματικά, κάθε ζήτημα – αν και όποτε αυτό προκύψει – στο θέμα των συνδικαλιστικών αδειών.
Από πλευράς της Ενωτικής Αγωνιστικής Εκ-κίνησης, αναφορικά με την αξιολόγηση, επισημάνθηκε πως είναι απαραίτητη η αποτίμηση του έργου που παρέχει το Δημόσιο, ως και ένα είδος κοινωνικής λογοδοσίας, απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες. Εκτιμήσαμε ως προβληματική την πρώτη εφαρμογή της καθώς περιορίζεται αποκλειστικά στην αξιολόγηση προσωπικού, χωρίς να έχουν προηγηθεί η σχεδίαση οργανισμών, περιγραμμάτων θέσεων η εφαρμογή ενός αξιοκρατικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων και η στοχοθεσία. Απουσιάζουν επίσης πλευρές της ίδιας της αξιολόγησης με δημοκρατικό χαρακτήρα, όπως οι ολομέλειες τμήματος και η αμφίδρομη αξιολόγηση αλλά και συνολικά η αξιολόγηση δομών.
Για το ζήτημα των συμβασιούχων, δηλώσαμε την πάγια θέση μας για μία και μοναδική εργασιακή σχέση στο Δημόσιο, ζητώντας την μετατροπή της σχέσης εργασίας, για όλους όσοι, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και την ταυτόχρονη εξάλειψη των συμβάσεων, μέσω προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Τονίσαμε επίσης την αναγκαιότητα να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για αύξηση του αριθμού των προσλήψεων σε όλους τους τομείς του Δημοσίου, με ιδιαίτερη έμφαση στο χώρο της Εκπαίδευσης, καθώς παραμένει από τους λίγους τομείς στους οποίους δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη τα τελευταία χρόνια.
Η τοποθέτηση της Υπουργού στα παραπάνω ζητήματα, συνοπτικά, ήταν η ακόλουθη:
Ξεκίνησε με μια γενική ενημέρωση για τις κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί και οι οποίες είχαν σαν στόχους, τόσο την κατάργηση της αντιμεταρρύθμισης που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και την ψήφιση νομοθετικού έργου που αποσκοπούσε στην βελτίωση της δημόσια διοίκηση.
Το νομοθετικό αυτό έργο προέβλεπε, αξιολόγηση δομών και προσωπικού, νέα οργανογράμματα και περιγράμματα θέσεων και κινητικότητα. Δήλωσε ότι αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να μην ακολουθήσει την πεπατημένη οδό μαζικής αλλαγής των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης αμέσως όταν ανέλαβε , ακόμη και με το πολιτικό κόστος που πληρώσει η ίδια η κυβέρνηση για την επιλογή της αυτή.
Η υπουργός δήλωσε ακόμη ότι θεωρεί δεδομένη την συμφωνία της ΑΔΕΔΥ με την ανάγκη ύπαρξης ενός συστήματος αξιολόγησης στο δημόσιο και θεωρεί ότι οι διαφορές που υπάρχουν σήμερα με την ΑΔΕΔΥ – έστω κι αν αυτές είναι σοβαρές- αφορούν όχι την ίδια την ύπαρξη η μη διαδικασίας αξιολόγησης, αλλά τις διαδικασίες και τους τρόπους πραγματοποίησης αυτής της αξιολόγησης. Ανέφερε επίσης ότι η παρούσα αξιολόγηση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, όπως η προηγούμενη αξιολόγηση Μητσοτάκη. Επισήμανε ότι ακόμη κι αν είχε έγκαιρα ολοκληρωθεί η διαδικασία των κρίσεων, η αξιολόγηση αυτή που αφορά το 2016, αναγκαστικά θα πραγματοποιούνταν από τους προ κρίσης παλιούς διευθυντές και προϊσταμένους.
Δήλωσε ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο πάνω στις διαδικασίες και τους τρόπους πραγματοποίησης της αξιολόγησης αυτής, ότι υπάρχει έδαφος για θετικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και ότι αναμένει τις ειδικότερες σχετικές προτάσεις της ΑΔΕΔΥ πάνω σε αυτό . Θεωρεί όμως ότι η διαδικασία της αξιολόγησης για το 2016 δεν είναι εφικτό να σταματήσει.
Ενημέρωσε ακόμη ότι η διαδικασία των οργανογραμμάτων των Υπουργείων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου και ότι από 1 Σεπτεμβρίου υπάρχει προγραμματισμός να ξεκινήσει η κινητικότητα.
Εκτίμησε ότι στις δομές και τα οργανογράμματα θα υπάρξει μια αύξηση των οργανικών θεσεων που θα κυμανθεί μεταξύ 8 με 14% .
Για το θέμα των συμβασιούχων είπε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει τα δεδουλευμένα τους καθώς πως είναι πρόθεση κάποια στιγμή οι ανάγκες του δημοσίου τομέα να καλύπτονται στο σύνολό τους μόνο από μονίμους δημοσίους υπαλλήλους και ότι η κυβέρνηση συνολικά και ο Πρωθυπουργός θα εξαντλήσουν κάθε νομική δυνατότητα στην επίλυση του μεγάλου και δύσκολου θέματος των συμβασιούχων.
Εκτίμησε ότι οι κρίσεις στο δημόσιο θα έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018.
Για το ζήτημα των προσλήψεων επανέλαβε ότι υπάρχει ο γνωστός περιορισμός στην αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων και ότι αυτός ο περιορισμός δεν μετριέται ανά Υπουργείο αλλά συνολικά για τον δημόσιο τομέα.

 πηγη  ΑΡΚΙ     https://arki.gr