Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018


2018: έτος Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στους ΟΤΑ Α' Βαθμού ή αλλιώς, ποιός κοροϊδεύει ποιόν.

Τα πολύ πρόσφατα:

27/06/2018 (προχθές) - Δήμος Θεσσαλονίκης - Στην αποκομιδή ανακύκλωσης συσκευασιών (μπλε κάδοι) φιάλη με καυστικό υγρό, που είχε απορριφθεί στον κάδο ανακύκλωσης από κάποιον ασυνείδητο, κατά την συμπίεση από την πρέσα του απορριμματοφόρου έσκασε, εκτοξεύοντας το καυστικό υγρό στο πρόσωπο και στο λαιμό της εργάτριας καθαριότητας, τραυματίζοντας τη σοβαρά.

22/06/2018 (πριν από μία εβδομάδα) - Δήμος Κρωπίας - 45χρονος εργάτης καθαριότητας πέφτει νεκρός από αλλεργικό σοκ έπειτα από τσίμπημα σφήκας, σε εργασία καθαρισμού κοινόχρηστου χώρου από ογκώδη απορρίμματα.

Και από στατιστικά στοιχεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (μόνο για το έτος 2017):

1) Σοβαροί Τραυματισμοί σε Εργατικά Ατυχήματα στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, Αποκομιδής Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης των Δήμων μέσα στο έτος 2017.

03/01/2017 - ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ - ΒΟΛΟΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

20/01/2017 - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ - ΛΟΥΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΔΗΓΟΥ & ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

21/01/2017 – ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΣΕ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΕΡΓΑΤΡΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

30/01/2017 - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

31/01/2017 - ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ ΜΕ Ι.Χ. - ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΔΗΓΟΥ ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΡΓΑΤΩΝ

07/02/2017 - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ – ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΔΗΓΟΥ

14/02/2017 - ΚΑΤΑΠΛΑΚΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΝΥΨΩΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΗ

18/02/2017 - ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΟΤΣΑ ΦΟΡΤΗΓΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΥΟ ΕΡΓΑΤΩΝ

06/03/2017 - ΠΤΩΣΗ ΚΑΔΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

06/05/2017 - ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ - ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ

22/05/2017 - ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Ι.Χ. ΜΕ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΗΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

27/05/2017 - ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Ι.Χ. ΜΕ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ – ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ

01/06/2017 - ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ – ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ

01/07/2017 - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΣΕ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΣ - ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

10/08/2017 – ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΕΡΓΑΤΡΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

18/09/2017 - ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ - ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

17/10/2017 - ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΧΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΣΕ ΕΚΡΗΞΗ ΚΑΔΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

16/12/2017 - ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ – ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ


2) Θανατηφόρα Εργατικά Ατυχήματα στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, Αποκομιδής Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης των Δήμων μέσα στο έτος 2017.

06/03/2017 - ΠΑΡΕΣΥΡΘΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ – ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ - ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

04/04/2017 - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΧΑΝΙΩΝ – ΟΔΗΓΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ

02/07/2017 - ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΣΕ ΡΥΜΟΥΛΚΑ – ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

26/08/2017 - ΠΑΡΕΣΥΡΘΗ ΑΠΟ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ – ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

30/08/2017 - ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ – ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ - ΕΡΓΑΤΡΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Και ένα διάγραμμα από το τεύχος 207 / 16-05-2018 της εβδομαδιαίας ενημέρωσης του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ:


Και εμείς αναρωτιόμαστε: ποιός κοροϊδεύει ποιόν;

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ανακηρύξει το 2018 ως έτος Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στους ΟΤΑ Α' Βαθμού.

Για την ώρα έχει μείνει, μάλλον, μόνο στην ανακήρυξη και στις καταγγελίες!

Ας προχωρήσει, λοιπόν, σε συγκεκριμένες δράσεις!

Όπως στην άμεση ενεργοποίηση της Γραμματείας Ασφάλειας και Υγιεινής Εργαζομένων στα πλαίσια του Γενικού Συμβουλίου! Που να πλαισιωθεί με τους κατάλληλους επιστήμονες (τέτοιοι υπάρχουν και μάλιστα αρκετοί) και να δουλέψει με πρόγραμμα και με στοχοπροσήλωση, ώστε να καταλήξει σε συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις! Όχι μόνο να υπάρχει στα χαρτιά!

Όπως στην άμεση σύσταση Διερευνητικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας για τα ατυχήματα στους ΟΤΑ! Που να στελεχώνεται από ειδικούς (και τέτοιοι υπάρχουν και μάλιστα αρκετοί), που να φθάνει άμεσα στον τόπο του ατυχήματος, να εξετάζει τις συνθήκες και τα αίτια που το προκάλεσαν και να ενημερώνει έγκαιρα και υπεύθυνα την Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο!

Όπως στην άσκηση πίεσης στα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να σκύψουν πάνω στα προβλήματα της Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας και να δρομολογήσουν τη θεσμοθέτηση διαδικασιών σωστής και ασφαλούς εκπαίδευσης εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Ιδιαίτερα στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, Αποκομιδής Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης των Δήμων. Και ακόμη πιό ιδιαίτερα για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργάτες και οδηγούς.

Ας μην ξεχνάμε πως με την 3Κ/2018 ήλθαν και συνεχίζουν να έρχονται στους Δήμους εργαζόμενοι, που με την ολοκλήρωση των διαδικασιών θα υπερβαίνουν τους 8.500 νέους συναδέλφους. Οι οποίοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, δεν έχουν δει μέχρι την πρόσληψη τους απορριμματοφόρο από κοντά, δεν έχουν καμμία προϋπηρεσία στη μηχανική αποκομιδή απορριμμάτων, δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργεί ο μηχανισμός ανύψωσης των απορριμματοδεκτών κάδων, δεν ξέρουν πώς χρησιμοποιούμε το φορτωτή για τα ογκώδη, πώς διαχειριζόμαστε το χύμα σκουπίδι, τα κλαδέματα, τα νοσοκομειακά.

Και μαζί με όλα αυτά δεν ξέρουν και για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα τους, για τους κινδύνους του ατυχήματος και του τραυματισμού, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και που απειλούν την υγεία τους.

Γιατί, σε πόσες περιπτώσεις η εκπαίδευση τους γίνεται από εξειδικευμένο, έμπειρο και πιστοποιημένο για το σκοπό αυτό προσωπικό;

Σε πόσες περιπτώσεις η εκπαίδευση τους γίνεται από διπλωματούχους μηχανικούς και από Τεχνικούς Ασφαλείας; Υπάρχουν κατ' αρχάς παντού διπλωματούχοι μηχανικοί και Τεχνικοί Ασφαλείας;

Σε πόσες περιπτώσεις πριν “να μπουν πίσω από τη σκουπιδιάρα” έχουν πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τις επαγγελματικές ασθένειες από τον Ιατρό Εργασίας; Υπάρχει κατ' αρχάς παντού Ιατρός Εργασίας;

Σε πόσες περιπτώσεις τους εξηγείται αναλυτικά η χρήση του κάθε Μέσου Ατομικής Προστασίας, γιατί και πώς πρέπει να το φέρουν και να το φορούν, ποιά είναι τα συχνά, αλλά και τα λιγότερο συχνά, επικίνδυνα περιστατικά που θα αντιμετωπίσουν; Υπάρχουν κατ' αρχάς παντού τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία Μέσα Ατομικής Προστασίας;

Πολλά μπορούν και πολλά πρέπει να γίνουν. Αρκεί να υπάρχει από την Εκτελεστική Επιτροπή και από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ η βούληση για ουσιαστική δουλειά κι όχι μόνο για εκδηλώσεις και ενέργειες με επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Δε φτάνουν μόνον οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες.

Χρειάζεται ιδιαίτερη έρευνα των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ, χρειάζεται ανάδειξη των αιτιών που τα προκαλούν, χρειάζεται κατάθεση προτάσεων και διεκδίκηση λύσεων.

Αν όχι εμείς, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συναδέλφων μας στα πρωτοβάθμια και οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, τότε ποιός θα πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες;

Ας σταθεί, λοιπόν, ο καθένας στο ύψος των περιστάσεων και ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, από τη θέση όπου τον τοποποθέτησε η ψήφος των συναδέλφων.
Κι αυτό ισχύει με μεγαλύτερη έμφαση και με μεγαλύτερη ευθύνη για τους εκλεγμένους συναδέλφους που αποτελούν τη σημερινή ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου!

Γιατί η Ασφάλεια και η Υγιεινή των συναδέλφων μας κοστίζει ακριβά για να μείνει μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων, χειραψιών, φωτογραφιών και επικοινωνίας!


Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018

Δημήτρης Σταυρίδης

Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου
του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου


και μέλος της Γραμματείας της ΑΣΚ-ΟΤΑ