Τρίτη 10 Ιουλίου 2018


Γενική Συνέλευση – Τροποποίηση Καταστατικού – Επικαιρότητα και “Κλεισθένης”.

Αύριο 11 Ιουλίου 2018 εκδικάζονται (με επισπεύδοντες μέλη της “Συνδικαλιστικής Ανατροπής Χαϊδαρίου”) τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της σημερινής διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, όπως αυτή προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές. Ο βασικός ισχυρισμός της “Συνδικαλιστικής Ανατροπής ”είναι πως στις εκλογές αυτές κακώς ψήφισαν οι συμβασιούχοι συνάδελφοι. Έπρεπε (κατ' αυτούς) να ψηφίσουν μόνον οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου.
Εμείς θα υπενθυμίσουμε πως, από θέση αρχών η Παράταξη μας, η “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” (ΑΠΣ), μέσα από την οποία εκφράζονται και οι δυνάμεις της “ΑΣΚ-ΟΤΑ”, υποστήριξε και υποστηρίζει ότι, για την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, δικαίωμα ψήφου είχαν και έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους με το Δήμο, όπως μάλιστα είχαμε αποφασίσει και στην τελευταία πριν τις εκλογές Γενική μας Συνέλευση. Ιδιαιτερα οι συνάδελφοι συμβασιούχοι, με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων και πολλά, πολλά χρόνια υπηρεσίας στο Δήμο, όπως οι εργαζόμενοι με ανανεούμενες συμβάσεις στους Παιδικούς Σταθμούς, οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του Δήμου, οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Επιχείρηση, οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος, στην Αυτεπιστασία κ.ο.κ.
Αυτούς τους εργαζόμενους αποκλείει από το Σύλλογο και από τις εκλογές η στενή, επιλεκτική και κατά γράμμα ανάγνωση του ισχύοντος Καταστατικού του Συλλόγου, κάτι που έκανε (για τους δικούς της λόγους) η Παράταξη της “Συνδικαλιστικής Ανατροπής Χαϊδαρίου”.
Είναι κοινό μυστικό στο Σύλλογο πως το Καταστατικό του είναι ιστορικά ξεπερασμένο και συνδικαλιστικά απαρχαιωμένο. Όλοι το αναγνωρίζουμε αυτό και όλοι έχουμε δεσμευθεί για σύγκληση Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης με σκοπό την τροποποίηση του. Μέχρι τότε, όμως, δεν έχουμε ούτε το ηθικό ούτε το συνδικαλιστικό δικαίωμα να αποκλείουμε τους συμβασιούχους εργαζόμενους συναδέλφους μας από τη ζωή του Συλλόγου, από τις Γενικές Συνελεύσεις, από τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων σε αυτές, από τους κοινούς αγώνες. Ας μην ξεχνάμε πως όλες τις μάχες των τελευταίων ετών, ενάντια στη μνημονιακή λαίλαπα, μαζί τις δώσαμε. Και σε πολλές περιπτώσεις με νικηφόρα αποτελέσματα.
Και φθάνουμε σήμερα, την παραμονή της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της σημερινής διοίκησης του Συλλόγου, να αποφασίζει στο Διοικητικό Συμβούλιο μόνη της η ΔΑΣ-ΟΤΑ και για δευτερη συνεχόμενη φορά (έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών βλέπετε) για εσπευσμένη σύγκληση Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης, με μοναδικό θέμα την τροποποίηση του Καταστατικού και ενσωμάτωση όλων των συμβασιούχων στο σώμα των μελών του Συλλόγου με πλήρη δικαιώματα.
Στις ερωτήσεις μας: γιατί αυτή η σπουδή; γιατί τόση βιασύνη; γιατί δεν περιμένουμε αύριο να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα ασφαλιστικά μέτρα; θα είναι νόμιμη η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης από το σημερινό ΔΣ του Συλλόγου αν τα ασφαλιστικά μέτρα δείξουν το αντίθετο; ποιοί συμβασιούχοι θα μπορούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου; ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σύμβασης; ανεξάρτητα από το αν ο εργοδότης τους είναι ο ΟΑΕΔ ή ο Δήμος; ανεξάρτητα από το αν και πώς θα πληρώνουν τη συνδρομή τους, αφού μηχανισμός παρακράτησης της στην πηγή δεν υπάρχει (κάτι που γίνεται με τους μονίμους και τους αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δήμου);
Αυτά και πολλά άλλα, απαντήσεις όμως δεν πήραμε!
Η Γενική Συνέλευση δεύτερη κατά σειρά και προγραμματισμένη για σήμερα, 08.30 π.μ. δεν έγινε, λόγω έλλειψης απαρτίας. Αντ' αυτής πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των παρευρισκομένων συναδέλφων και ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα επικαιρότητα.
Εμείς επαναλάβαμε την πάγια θέση μας, της αναμονής της απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα και της προετοιμασίας του Συλλόγου για την τροποποίηση του Καταστατικού, μέσα από μιά ανοιχτή, διαφανή και συλλογική διαδικασία, με κορύφωση της σε Καταστατική Γενική Συνέλευση μετά το καλοκαίρι. Όπου όλα τα μέλη του Συλλόγου και όλες οι Παρατάξεις θα συνομιλήσουν, θα σταθμίσουν τα επιχειρήματα και θα καταλήξουν σε μιά ολοκληρωμένη πρόταση για ένα νέο, σύγχρονο, δημοκρατικό Καταστατικό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σημερινού συνδικαλιστικού κινήματος, βοηθό και σύμμαχο στην καλύτερη οργάνωση των εργασιακών μας διεκδικήσεων και αγώνων.
Μιλήσαμε ακόμη για τα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα στους ΟΤΑ και στο Σύλλογο μας ιδιαίτερα.
Για τη μη ύπαρξη Τεχνικού Ασφαλείας στο Δήμο από την αρχή της χρονιάς, για την αναγκαιότητα συγκρότησης Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων.
Για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) των εργαζομένων και τα ατυχήματα στους ΟΤΑ.
Για την παρελκυστική τακτική τη Διοίκησης του Δήμου στο θέμα της αλλαγής του απαρχαιωμένου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ).
Για τη συνέχιση της απεργίας/αποχής από την αξιολόγηση και για την τροπολογία Γεροβασίλη.
Για τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων στους ΟΤΑ, όπως είναι η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός.
Για την επαναφορά του 13ου & 14ου μισθού (δώρα και επίδομα αδείας).
Μιλήσαμε και για τον “Κλεισθένη”, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή και για την μεγάλη τομή που δημιουργεί στο αυτοδιοικητικό τοπίο, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως το νέο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Και εκεί καταλάβαμε πως είμαστε εντελώς μόνοι! Όχι απέναντι στο σώμα των εργαζομένων και στις αντιλήψεις που αυτοί έχουν για την αναγκαιότητα της απλής αναλογικής, αλλά απέναντι στην επιχειρηματολογία των υπολοίπων Παρατάξεων, της “Συνδικαλιστικής Ανατροπής” και της ΔΑΣ-ΠΑΜΕ, που ούτε μιά λεξούλα δεν βρήκαν να ψελλίσουν για την μεγάλη αυτή αλλαγή, μπρος στην πρεμούρα τους να θάψουν και να απαξιώσουν συνολικά τον “Κλεισθένη”.
Παρακολουθούμε και βλέπουμε με λύπη πώς ένα τόσο παλλαϊκό, τόσο κομβικό και τόσο διαχρονικό αίτημα του δημοκρατικού και αριστερού αυτοδιοικητικού κινήματος (και όχι μόνο), πετιέται κυριολεκτικά στα σκυλιά, από κείνους που θάπρεπε πρώτοι, με σθένος και με αποφασιστικότητα να το υπερασπισθούν.
Ας είναι! Έστω και μόνοι, θα συνεχίσουμε. Γιατί εμείς την απλή αναλογική δεν την έχουμε ξεχάσει και δεν την καταβαραθρώνουμε σε δύσοσμες συγκυριακές συμμαχίες ενάντια σε μιά κυβέρνηση, που ούτε αλάθητη είναι ούτε άμοιρη ευθυνών για όσα σήμερα ταλαιπωρούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο σύνολο της τη Χώρα.

10 Ιουλίου 2018
Δημήτρης Σταυρίδης
Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου
και μέλος της Γραμματείας της ΑΣΚ-ΟΤΑ