Τετάρτη 9 Μαΐου 2018


Συζητώντας για τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι»
(με αφορμή την απόφαση στο Δημοτικό Συμβουλίου του Δήμου μας γι αυτόν)

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Μαϊου 2018, στο Δήμο μας συζητήθηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι».

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος ανέφερε πως διαφωνεί με τις νέες αναδιαρθρώσεις που φέρνει το νομοσχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» στο χώρο της τοπικής διοίκησης.
Δήλωσε επίσης πως είναι προφανές ότι απορρίπτει το Νομοσχέδιο.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Πάμε να ενώσουμε το Χαϊδάρι” Α. Μποζίκας, δήλωσε ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Χαϊδάρι Ξανά” Ε. Ντηνιακός, δήλωσε ότι συμφωνεί με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ (άρα διαφωνεί με το νομοσχέδιο).
Ο επικεφαλής της παράταξης “Όραμα Δημιουργίας” Η. Δρούλιας, δήλωσε τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Διάφανος Δήμος” Κ. Ασπρογέρακας, δήλωσε επίσης τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για το Χαϊδάρι)” Κ. Φουρλής, δήλωσε κι αυτός τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες σε Δράση-Οικολόγοι Πράσινοι” Θ. Σπηλιόπουλος, ήταν ο μόνος που δεν απέρριψε τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» και ο μόνος που τόνισε ότι πρέπει να γίνουν βελτιωτικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο.

Αυτό το Νομοσχέδιο τελικά κάτι δαιμονικό πρέπει να έχει.
Δεν εξηγείται αλλιώς η (πλην μιάς Παράταξης) απόρριψη του από όλο το φάσμα των λοιπών πολιτικών δυνάμεων, δεξιών και αριστερών.

Είναι όμως τα πράγματα, πράγματι έτσι;
Είναι το Νομοσχέδιο τόσο κακό, τόσο αντιλαϊκό, τόσο αντιαυτοδιοικητικό όσο το παρουσιάζουν οι πολέμιοι του;

Εμεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, χωρίς να είμαστε ούτε εμβριθείς πολιτικοί αναλυτές ούτε επαϊοντες περί τα νομικά και αυτοδιοικητικά, διαβάσαμε το Νομοσχέδιο, προσπαθήσαμε να διακρίνουμε “πίσω από τις γραμμές” και καταλήξαμε πως το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» ούτε Πανάκεια αποτελεί για την ταλαίπωρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ούτε και “απορριπτέο και μάλιστα μετά βδελυγμίας” νομοθέτημα χαρακτηρίζεται.

Μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει βάση για συζήτηση.
Μπορεί να διορθωθεί, μπορεί να τροποποιηθεί, μπορεί να συμπληρωθεί, μπορεί ν' αλλάξει.

Αλλά για να γίνουν όλα τα παραπάνω, πρέπει πρώτα να συζητηθεί!

Κάτι για το οποίο δε βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά πως έχουν τη διάθεση να κάνουν όλοι οι προαναφερόμενοι αυτοδιοικητικοί, επικεφαλής Παρατάξεων στο Δήμο μας.
Που όση ευκολία έχουν στο “καταγγέλλειν” και στο “απορρίπτειν” άλλη τόση και περισσότερη δυσκολία εμφανίζουν στο “προτείνειν” και στο “συζητείν”.

Ας μη γελιόμαστε.

Είναι δύσκολο να αποδεχθούν ως βάση για συζήτηση ένα Νομοσχέδιο μιας κυβέρνησης, που τη θέλουν να αποτελεί “παρένθεση” εδώ και τρία χρόνια.
Είναι δύσκολο να αποδεχθούν πως το όποιο Νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης μπορεί, (ενδεχομένως, ίσως, πιθανόν, υπό προϋποθέσεις) να περιέχει και κάποιες θετικές διατάξεις, κάποιες σύγχρονες ή νεωτεριστικές αντιλήψεις, που αξίζει τον κόπο να συζητηθούν.

Και βέβαια, όταν έρχεται προς συζήτηση το μεγάλο θέμα της εφαρμογής της δημοκρατίας στον τρόπο εκλογής των αιρετών, όταν μπαίνει επί τάπητος η αδήριτη πλέον αναγκαιότητα της απλής αναλογικής ...μ' άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε και η μπάλα στην εξέδρα! Ακόμα και από αυτοδιοικητικές δυνάμεις αριστερές, σοσιαλιστικές, κομμουνιστικές, που για δεκαετίες έχουν γραμμένες στις σημαίες τους τις διακηρύξεις για “το πιό δίκαιο, το πιό δημοκρατικό, το πιό αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα που χωράει σε μιά αστική δημοκρατία”.

Εμείς παρακολουθούμε και βλέπουμε με λύπη πώς ένα τόσο παλλαϊκό, τόσο κομβικό και τόσο διαχρονικό αίτημα του δημοκρατικού και αριστερού αυτοδιοικητικού κινήματος (και όχι μόνο), πετιέται κυριολεκτικά στα σκυλιά, από κείνους που θάπρεπε πρώτοι, με σθένος και με αποφασιστικότητα να το υπερασπίσουν.

Σε ό,τι αφορά εμάς, την Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων στους ΟΤΑ, αποδείξαμε στο πρόσφατο 46ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας (τόσο με τη στάση, όσο και με τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων μας) πως την απλή αναλογική δεν την έχουμε ξεχάσει. Πως συνεχίζουμε να μαχόμαστε γι αυτή και δεν την καταβαραθρώνουμε σε δύσοσμες συγκυριακές συμμαχίες, ενάντια σε μιά κυβέρνηση που ούτε αλάθητη είναι ούτε άμοιρη ευθυνών για όσα σήμερα ταλαιπωρούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο σύνολο της τη Χώρα.

09 Μαϊου 2018
Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση
Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου