Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018


"Κλεισθένης και Απλή Αναλογική"

Το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών, για τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' & Β' Βαθμού με την επωνυμία «Κλεισθένης Ι» συζητείται ήδη στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για θέματα Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επόμενο βήμα η συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σήμερα λοιπόν, Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018, στη συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας μας Νίκος Τράκας, δήλωσε πως “διαφωνούμε με το νομοσχέδιο αυτό που ασχολείται κυρίως με τον τρόπο ανάδειξης των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.
Δήλωσε επίσης πως “ξεκάθαρα σαν Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής με την προϋπόθεση να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των Δήμων.”

Πάλι καλά που μπήκε στον κόπο να το αναφέρει, αυτό να του αναγνωρίσουμε, πως με δυό κουβέντες ξεμπέρδεψε με την υποχρέωση.
Γιατί στη συνέχεια παρέθεσε και ανέλυσε με σειρά επιχειρημάτων τα πολλά σημεία (8 με 9 μετρήσαμε) που επιβεβαιώνουν γιατί (κατά την άποψη του) το Νομοσχέδιο είναι κακό.

Κακό λοιπόν το Νομοσχέδιο για τον Πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Κακό και για τις δυνάμεις του παλιού κατεστημένου γαλαζοπράσινου δικομματισμού (βλέπε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ). Κακό και για τους “αυτοδιοικητικούς” της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Κακό, βέβαια, και απορριπτέο και για το στοχοπροσηλωμένο στην εργατική-λαϊκή εξουσία ΚΚΕ.

Και ως τέτοιο, ας το εξοβελίσουμε στο πυρ το εξώτερο. Κι ας παραμείνουμε στη σημερινή κατάσταση, που είναι, φαίνεται, καλύτερη και πιό βολική για πολλούς!

Είναι, όμως, τα πράγματα έτσι;

Εμεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, χωρίς να είμαστε ούτε εμβριθείς πολιτικοί αναλυτές ούτε επαϊοντες περί τα νομικά και αυτοδιοικητικά, διαβάσαμε το Νομοσχέδιο, προσπαθήσαμε να διακρίνουμε “πίσω από τις γραμμές” και καταλήξαμε πως το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» ούτε Πανάκεια αποτελεί για την ταλαίπωρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ούτε και “απορριπτέο και μάλιστα μετά βδελυγμίας” νομοθέτημα χαρακτηρίζεται.

Μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει βάση για συζήτηση.
Μπορεί να διορθωθεί, μπορεί να τροποποιηθεί, μπορεί να συμπληρωθεί, μπορεί ν' αλλάξει.

Αλλά για να γίνουν όλα τα παραπάνω, πρέπει πρώτα να συζητηθεί!

Κάτι για το οποίο δε βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά, πως έχουν τη διάθεση να κάνουν όλοι οι προαναφερόμενοι αυτοδιοικητικοί και συνδικαλιστικοί παράγοντες!

Που όση ευκολία έχουν στο “καταγγέλλειν” και στο “απορρίπτειν” άλλη τόση και περισσότερη δυσκολία εμφανίζουν στο “προτείνειν” και στο “συζητείν”.

Ας μη γελιόμαστε.

Είναι δύσκολο να αποδεχθούν ως βάση για συζήτηση ένα Νομοσχέδιο μιας κυβέρνησης, που τη θέλουν να αποτελεί “παρένθεση” εδώ και τρία χρόνια.
Είναι δύσκολο να αποδεχθούν πως το όποιο Νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης μπορεί, (ενδεχομένως, ίσως, πιθανόν, υπό προϋποθέσεις) να περιέχει και κάποιες θετικές διατάξεις, κάποιες σύγχρονες ή νεωτεριστικές αντιλήψεις, που αξίζει τον κόπο να συζητηθούν.

Και βέβαια, όταν έρχεται προς συζήτηση το μεγάλο θέμα της εφαρμογής της δημοκρατίας στον τρόπο εκλογής των αιρετών, όταν μπαίνει επί τάπητος η αδήριτη πλέον αναγκαιότητα της απλής αναλογικής ...μ' άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε και η μπάλα στην εξέδρα! Ακόμα και από αυτοδιοικητικές δυνάμεις αριστερές, σοσιαλιστικές, κομμουνιστικές, που για δεκαετίες έχουν γραμμένες στις σημαίες τους τις διακηρύξεις για “το πιό δίκαιο, το πιό δημοκρατικό, το πιό αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα που χωράει σε μιά αστική δημοκρατία”.

Εμείς παρακολουθούμε και βλέπουμε με λύπη πώς ένα τόσο παλλαϊκό, τόσο κομβικό και τόσο διαχρονικό αίτημα του δημοκρατικού και αριστερού αυτοδιοικητικού κινήματος (και όχι μόνο), πετιέται κυριολεκτικά στα σκυλιά, από κείνους που θάπρεπε πρώτοι, με σθένος και με αποφασιστικότητα να το υπερασπισθούν.

Σε ό,τι αφορά εμάς, την Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων στους ΟΤΑ, αποδείξαμε στο πρόσφατο 46ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας (τόσο με τη στάση, όσο και με τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων μας) πως την απλή αναλογική δεν την έχουμε ξεχάσει. Πως συνεχίζουμε να μαχόμαστε γι αυτή και δεν την καταβαραθρώνουμε σε δύσοσμες συγκυριακές συμμαχίες, ενάντια σε μιά κυβέρνηση που ούτε αλάθητη είναι ούτε άμοιρη ευθυνών για όσα σήμερα ταλαιπωρούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο σύνολο της τη Χώρα.

09 Ιουλίου 2018
Δημήτρης Σταυρίδης
Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου
και μέλος της Γραμματείας της ΑΣΚ-ΟΤΑ