Σάββατο 7 Μαρτίου 2020Ο Δούρειος Ίππος για τις ιδιωτικοποιήσεις στους Δήμους


Η αρμοδιότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού ανατίθεται στην Οικονομική Επιτροπή των Δήμων.”

Έτσι ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν μερικές μέρες στη Βουλή.
Τι σημαίνει όμως;

Όπου γράφει “αρμοδιότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών” βάλτε “εκχώρηση Υπηρεσιών των Δήμων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας” (μετακυλώντας βεβαίως το κόστος στο δημότη).

Μέχρι σήμερα αυτό ήταν αρμοδιότητα των Δημοτικών Συμβουλίων.
Με το Άρθρο μάλιστα 178 του Νόμου 4635/2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρόσφατα την εκχώρηση αυτή την έχει κάνει πιό εύκολη.

Επειδή όμως με την απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές (ας μην το ξεχνάμε αυτό!) στα Δημοτικά Συμβούλια η Δεξιά δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, βρήκε τον τρόπο να περάσει τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού από το παράθυρο.

Μεταφέρει την αρμοδιότητα αυτή στις Οικονομικές Επιτροπές, εκεί όπου οι δήμαρχοι (δεξιοί στην πλειονότητα τους) έχουν (με νόμο) την απόλυτη πλειοψηφία.

Έτσι είναι ευκολότερο να περάσουν και μάλιστα με διαδικασίες “fast track” τις ιδιωτικοποιήσεις, παρακάμπτοντας τα Δημοτικά Συμβούλα και τις μάχες που πρέπει εκει μέσα να δώσουν.

Εμείς τί να κάνουμε;
Πρώτα-πρώτα να το επικοινωνήσουμε σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλη την κοινωνία. Να τους εξηγήσουμε πως για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και για τις υπηρεσίες πρασίνου που πληρώνει ο καθένας μας μέσα από τα δημοτικά τέλη και τους φόρους:

είναι πολλά τα λεφτά Άρη”, για να μην τα λιμπίζονται τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και, αν τα καταφέρουν,
εμεις θα πληρώσουμε το μάρμαρο”, όπως γίνεται πάντα.

Να το κουβεντιάσουμε στις συνελεύσεις, να δρομολογήσουμε δράσεις μέσα από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, να συστρατευτούμε με εκείνες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν αυτές τις ακραιφνώς νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Να βρούμε τρόπους αυτό να μή λειτουργήσει. Και ένας απ' αυτούς είναι το μπλοκάρισμα των συνεδριάσεων των Οικονομικών Επιτροπών - αυτή μπορεί να είναι μιά άμεση και αποτελεσματική λύση.


Αθήνα, 08 Μαρτίου 2020

Δημήτρης Σταυρίδης

Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου
του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου

και μέλος της Γραμματείας της ΑΣΚ-ΟΤΑ