Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

 


ΑΣΚ – ΟΤΑ : ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι κίνδυνος – θάνατος !

Η φωτιά του περασμένου Σαββάτου (26/9/20) στο ΧΥΤΑ Φυλής και το τοξικό νέφος που απλώθηκε στον ουρανό της δυτικής Αθήνας και υποχρέωσε την υπηρεσία πολιτικής προστασίας να στείλει μήνυμα έκτακτης ανάγκης (112)  είναι σήμα κινδύνου για την κατάσταση του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ της Φυλής .

Η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και ο κ. Πατούλης έχουν βαρύτατες ευθύνες  για τη φωτιά και το τοξικό νέφος γιατί είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ασφαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ .

Δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που σαφώς ορίζονται από την ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα να μένουν σκουπίδια ασκέπαστα  και να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Η φωτιά της 26/9/20 ήταν η δεύτερη μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Στις 9/7/20 υπήρξε και άλλη φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής που η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ την απέκρυψε για να μην προκληθούν αντιδράσεις .

Το περίφημο ΕΜΑΚ Φυλής στέλνει εύφλεκτα υλικά όπως CLO και RDF - SRF στο ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Οι συνάδελφοι μας που εργάζονται ή επισκέπτονται καθημερινά το ΧΥΤΑ βάζουν το κεφάλι τους στον ντορβά .

Όλα αυτά οφείλονται ξεκάθαρα στον υπερκορεσμό της εγκατάστασης της Φυλής.

Ο κ. Πατούλης οφείλει αμέσως να χωροθετήσει και να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις ασφαλούς διάθεσης των απορριμμάτων της Αττικής.

Όμως αντί να κάνει τα αυτονόητα επεκτείνει και άλλο τον ΧΥΤΑ και δημοπρατεί και ένα νέο θηριώδες εργοστάσιο επεξεργασίας και καύσης στη Φυλή με ΣΔΙΤ.   

Η ΑΣΚ-ΟΤΑ με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο στηρίζει τις ομόφωνες αποφάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

Να μη γίνει καμιά επέκταση του Ε.Μ.Α.Κ. και του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής.

·   Να κλείσει άμεσα ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να φύγει ο αποτεφρωτήρας και να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή ή η επέκταση της υφιστάμενης, να προχωρήσει η ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

·   Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες για την εφαρμογή του ΠΕ.Σ.Δ.Α. με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα.

·   Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμμάτων.

·   Να αποκλειστεί η καρκινογόνος καύση των απορριμμάτων.

·   Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

·   Να τηρούνται και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας. Όχι άλλα εργατικά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων στην διαχείριση των απορριμμάτων.

 

 

                                                                                29 Σεπτεμβρίου 2020

                                                                            Η Γραμματεία της ΑΣΚ-ΟΤΑ