Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019ΔΑΣ ή όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια!

Μή βρίσκοντας η ΔΑΣ κάτι απαξιωτικό να πει (επί της ουσίας και όχι για τα επιφαινόμενα) σχετικά με την, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένη ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Ασφάλεια & Υγιεινή εργαζομένων στους ΟΤΑ Α' Βαθμού, αναμασά τα συνήθη και τετριμμένα "επιχειρήματα" της.

Προσπαθεί να δικαιολογήσει την απουσία της από την ημερίδα της Ομοσπονδίας μας και τη συμμετοχή της στην "αντιημερίδα" του "ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ", που σχεδίασε και έκανε την ίδια ημέρα σε άλλο χώρο. Πασχίζει να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των εργαζομένων την εμφανώς διασπαστική ενέργεια της για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αυτό της Ασφάλειας & Υγιεινής εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Συνεχίζει τη γνωστή εδώ και χρόνια τακτική της. Να αποσιωπά ή να διαστρεβλώνει τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας, να απαξιώνει τις αποφάσεις της και να να προβοκάρει τις δραστηριότητες της.
Ο στόχος της προφανής: να αποδυναμώσει ή να εκμηδενίσει το ρόλο της Ομοσπονδίας μας στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα των ΟΤΑ και να τον υποκαταστήσει με τις δράσεις του "ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ".

Έτσι, αντί να χαιρετήσει την επιτυχημένη ημερίδα και να εργασθεί ώστε να πολλαπλασιασθεί η μετενέργεια της σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας, φροντίζει να την ακυρώσει, αποδίδοντας στους φορείς που εκπροσωπήθηκαν, στους επιστήμονες που εισηγήθηκαν και στους συνδικαλιστές που παρενέβησαν, τη ρετσινιά του "εργοδότη" και του "κυβερνητικού συνδικαλιστή".

Επιστρατεύει μάλιστα ψευδέστατα επιχειρήματα, ισχυριζόμενη με ανακοίνωση της πως έγινε στην ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ προσπάθεια "από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό να χρεωθεί στους εργαζόμενους η ευθύνη για τη μή τήρηση των μέτρων προστασίας, να τους αποδοθούν ουσιαστικά οι ευθύνες των εργοδοτικών εγκλημάτων".

Αν από όλη την ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ αυτό κατάλαβαν, αν από τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, των Ιατρών Εργασίας και των Τεχνικών Ασφαλείας αυτό το συμπέρασμα έβγαλαν, αν από τις παρεμβάσεις των Προέδρων και των Γραμματέων των Συλλόγων Εργαζομένων από όλη τη χώρα αυτό τους έμεινε, έ τότε έχουν σοβαρό πρόβλημα. Ή δε βλέπουν και δεν ακούν ό,τι πραγματικά γίνεται γύρω τους ή το βλέπουν και το ακούν, αλλά δεν το καταλαβαίνουν. Ή δεν θέλουν να το καταλάβουν, γιατί απλώς δεν εξυπηρετεί τη μικρόνοη και εγωιστική αντίληψη τους σχετικά με το συνδικαλιστικό κίνημα. Πως μόνον αυτοί έχουν την ιδιότητα του υπερασπιστή των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των εργατικών αιτημάτων, πως μόνον αυτοί νομιμοποιούνται να μιλούν εξ ονόματος της "μίας και μοναδικής εργατικής τάξης", πιστοί στα κελεύσματα του "ενός και μοναδικού πολιτικού της εκφραστή", του "ενός και μοναδικού κομμουνιστικού κόμματος".

21 Ιανουαρίου 2019

Δημήτρης Σταυρίδης
Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου
μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΑΣΚ-ΟΤΑ.ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ  ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΤΣΟΥΜΕΑ & ΦΩΤΗ ΤΖΑΝΕΤΟΥ  ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ ΣΤΙΣ 18/1/2019.
  • Για την ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Ασφάλεια & Υγιεινή εργαζομένων στους ΟΤΑ Α' Βαθμού στο NOVOTEL:
έγινε με μεγάλη επιτυχία και υπήρξε αμείωτο το ενδιαφέρον από όλους όσους την παρακολούθησαν. Εμείς, ως Παράταξη, τη στηρίξαμε και συμμετείχαμε ενεργά. Παράλειψη ήταν το ότι δεν είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ομιλητών οι εκπρόσωποι που απαρτίζουν τη Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας της Ομοσπονδίας. Δε νοείται να απαιτούμε από τους συναδέλφους στα πρωτοβάθμια να εκλέγουν επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας και η ΠΟΕ-ΟΤΑ να μην έχει ακόμη ενεργοποιήσει τη δική της Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας. Κάτι πάνω στο οποίο όλοι έχουμε συμφωνήσει, αλλά μέχρι σήμερα, με ευθύνη της Διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ, δεν έχει υλοποιηθεί.
  • Αξιολόγηση:
πλησιάζει ο καιρός και θα την ξαναβρούμε μπροστά μας. Προτείνουμε, στη συνάντηση που θα κάνει η Εκτελεστική Επιτροπή με την Υπουργό, να τεθεί μετ’ επιτάσεως η κατάργηση της επίμαχης απεργοσπαστικής-τιμωρητικής τροπολογίας. Να προβλεφθεί ρύθμιση, ώστε να παραταθεί το διάστημα κατά το οποίο δε θα λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία για το έτος 2017 στις επερχόμενες κρίσεις (όπως ισχύει για το 2016), για να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις σε όσους συμμετείχαν στην Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση.
  • Για τη προκήρυξη 3Κ/2018:
να πραγματοποιηθεί στον ΑΣΕΠ παράσταση διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων. Άν διαπιστωθεί ότι ευθύνη φέρει και το Υπουργείο, παράσταση διαμαρτυρίας να γίνει και εκεί.
  • Βοήθεια στο σπίτι:
η ομηρεία χρόνων φαίνεται ότι τελειώνει αισίως για τους συναδέλφους μας, πολύ σημαντικό μιάς και απασχολούνται τόσα χρόνια με ελαστικές μορφές εργασίας. Υπάρχουν όμως και άλλες δομές τέτοιου είδους στους δήμους, όπως ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΕΣΠΑ Παιδικών Σταθμών, καθαρίστριες σχολείων. Πρέπει να διεκδικήσουμε και για αυτούς τους συναδέλφους μόνιμη και σταθερή δουλειά. Προτείνουμε στην επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να συζητηθεί το θέμα και να μπει πλάνο διεκδίκησης.
  • Για τη διεύρυνση του ανθυγιεινού επιδόματος:
να γίνει και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, δε μπορούμε να αφήσουμε απέξω π.χ. τους παιδικούς σταθμούς και άλλες δομές των ΟΤΑ.
  • Για το πρόβλημα των οικονομικών υπηρεσιών:
(έκδοση ενταλμάτων) συμφωνούμε για κινητοποίηση που θα οριστεί μέσω της Εκτελεστικής Επιτροπής, για διεκδίκηση της κατάργησης της δίωξης των συναδέλφων ή τουλάχιστον να ισχύσει ό,τι ισχύει και για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους (δίωξη μόνο για δόλο και βαριά αμέλεια).
  • Για την κοινωφελή εργασία:
να διεκδικήσουμε μόνιμο προσωπικό, όπως κάναμε και στο θέμα της καθαριότητας. Το συνδικαλιστικό κίνημα φέρει ευθύνη που άφησε ανοιχτές αυτές τις κερκόπορτες, όταν η κοινωφελής εργασία και κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Μπορούμε να κλείσουμε αυτές τις κερκόπορτες τώρα, έχουμε τη δυναμική να το κάνουμε και να διεκδικήσουμε Υπηρεσίες με δημόσιο χαρακτήρα και σχέσεις εργασίας με καθεστώς μόνιμης και σταθερής δουλειάς, όχι ελαστικές με μισθούς πείνας.