Πέμπτη 31 Μαΐου 2018


Γιώργος Πετρόπουλος
(αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ)
για την απεργία – αποχή από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής αξιολόγησης
(από συνέντευξη του στην «Αυγή» της 21ης Μαΐου 2018).


«Η ΑΔΕΔΥ, και κατόπιν απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της, τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης-αποτίμησης, ως 'εργαλείου' βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει το Δημόσιο, αλλά και των εργαζόμενων σε αυτό. Αντιλαμβανόμαστε την αξιολόγηση ως διαδικασία πολυπαραγοντική, που δεν πρέπει να αντιμετωπίζει, κατά τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, τους εργαζόμενους ως πρόβλημα. Αντίθετα, θα πρέπει να αποτιμά το παρεχόμενο έργο, στις συνθήκες υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, αλλά και των αναπόφευκτων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Είναι προφανές πως ένα επιτυχημένο σύστημα αξιολόγησης δεν πρέπει να έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά και πρέπει να εξασφαλίζει τη συναίνεση των εργαζομένων, παραδοχές που αποτελούν άλλωστε κοινό τόπο στα σύγχρονα συστήματα διοίκησης».

Παραδέχτηκε ότι «είναι αλήθεια πως οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την αξιολόγηση, καθώς, κατά τη διάρκεια της υπουργίας του Κυρ. Μητσοτάκη, χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά προκειμένου να διενεργηθούν απολύσεις, ενώ ταυτόχρονα η απειλητική παρουσία των περιοριστικών πολιτικών του Μνημονίου λειτουργεί ως διαρκής υπενθύμιση». Ωστόσο, «η ΑΔΕΔΥ, προσήλθε σε διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου, με σειρά αιτημάτων που στόχο είχαν τη βελτίωση του συστήματος αξιολόγησης. Παρά το θετικό κλίμα, η άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου να δεσμευτεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις, και ιδιαίτερα στην κατάργηση της τροπολογίας 24Α του Ν. 4369/16, με την οποία αποκλείονται από θέσεις προϊσταμένων όλοι όσοι συμμετείχαν στην απεργία - αποχή που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, οδήγησε σε αδιέξοδο».

Στην ερώτηση, τέλος, αν υπάρχει κάποια διέξοδος στην αντιπαράθεση, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο αποκλεισμός προϊστάμενων σε υπουργεία από το να διεκδικήσουν εκ νέου θέσεις ευθύνης, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ απαντά πως "η μοναδική διέξοδος είναι η δέσμευση του υπουργείου να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βελτιώνουν το υφιστάμενο σύστημα και κυρίως θα καταργούν την επίμαχη τροπολογία.

Είναι ακατανόητη η εμμονή της ηγεσία του υπουργείου στην ύπαρξη της τροπολογίας, η οποία υπονομεύει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες καθώς τιμωρεί τη συμμετοχή στην απεργία - αποχή της ΑΔΕΔΥ με τη στέρηση της δυνατότητας ανάδειξης σε θέση ευθύνης. Ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς, μέσω των οποίων μπορεί να αμφισβητηθεί συνολικά το απεργιακό δικαίωμα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες εν γένει. Παράλληλα, υπονομεύει και την ίδια τη διαδικασία των κρίσεων, καθώς στερεί από το Δημόσιο άξια στελέχη, επειδή απλώς επέδειξαν τις συλλογικές και δημοκρατικές τους ευαισθησίες. Είναι ενδεικτικό ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, απορρίπτονται υποψήφιοι/ες που θα καταλάμβαναν τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη".