Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. Α΄ ΒΑΘΜΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

 

Δεν είναι ατυχήματα - είναι εγκλήματα.!!!

 

Το παρουσίασαν σαν τροχαίο. Δεν είναι όμως ατύχημα. Είναι έγκλημα!

Το πρωί της περασμένης Κυριακής έχασε τη ζωή της μια ακόμη εργαζόμενη στους ΟΤΑ. Αυτή τη φορά στην Καθαριότητα του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, σε ώρα υπηρεσίας, ως μέλος πληρώματος σε απορριμματοφόρο. Από τα δημοσιεύματα προκύπτουν ερωτήματα για το αν είχε προσληφθεί. Για το αν ήταν ανασφάλιστη και για το αν εργαζόταν στον Δήμο με καθεστώς “μαύρης και αδήλωτης εργασίας”.

Το τραγικό αυτό γεγονός δεν είναι το μόνο. Είναι ένας ακόμη κρίκος στη μακριά αλυσίδα θανάτων και βαριών τραυματισμών εργαζομένων στους Δήμους, ιδιαίτερα στην Καθαριότητα.

Και πώς να μην είναι έτσι, όταν το προσωπικό στους ΟΤΑ φυλλοροεί και δεν αντικαθίσταται.

Όταν καλύπτουν κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού με συμβασιούχους ανειδίκευτους και ανεκπαίδευτους.

Όταν η χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας είναι πολυτέλεια.

Όταν η πίεση “για να βγει η δουλειά” οδηγεί σε εντατικοποίηση, σε διπλοβάρδιες, σε αγνόηση και σε παραμέληση βασικών κανόνων ασφαλείας.

Κι όταν κομμάτια ολόκληρα των Υπηρεσιών των Δήμων δίνονται με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους, κάτι που κάνει τα πράγματα να γίνονται ακόμη χειρότερα.

Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει τεράστιες ευθύνες, είναι ο ηθικός αυτουργός πίσω από κάθε τέτοιο “ατύχημα”.

Έχοντας οδηγήσει τους Δήμους σε καταστάσεις οικονομικής ασφυξίας, έχοντας ισοπεδώσει τα εργατικά δικαιώματα και έχοντας διαλύσει παράλληλα κάθε ελεγκτικό μηχανισμό, έστρωσε το έδαφος για συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πού είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.);

Οι Δήμοι πρέπει άμεσα να ενισχυθούν με μόνιμο και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Όχι στους εργολάβους, στους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν είναι πολυτέλεια.

Ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών και ο εφοδιασμός των εργαζομένων με επαρκή και σωστό εξοπλισμό είναι αιτήματα αναγκαία και αδιαπραγμάτευτα.

Οι τομείς καθαριότητας είναι από τους λίγους που δεν έχουν ακόμη πλήρως

εκχωρηθεί στους εργολάβους. Δουλεύουν με υποχρηματοδότηση, με λειψό

προσωπικό, με εντατικοποίηση στην εργασία και (δυστυχώς) το πληρώνουν πολύ

ακριβά, με θανάτους και βαριούς τραυματισμούς εργαζομένων. Είτε αυτοί είναι

οδηγοί, είτε οδοκαθαριστές, είτε συνοδοί απορριμματοφόρων.

Τα μέτρα ασφαλείας και οι κανόνες υγιεινής στη δουλειά δεν είναι ούτε παραχώρηση του εργοδότη, ούτε επαφίονται στην καλή του θέληση. Είναι θεσμοθετημένα και κατοχυρωμένα μέσα από τους αγώνες της εργατικής τάξης και απαιτούμε και να τηρούνται και να ελέγχονται.

Όχι στη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να σταματήσει, η ΚΕΔΕ το συνδικαλιστικό όργανο των Δημάρχων, καθώς και οι Δήμαρχοι, έχουν συνευθύνη της απαξίας των υπηρεσιών των Δήμων και της εφαρμογής όλων των αντεργατικών πολιτικών, και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι!

Συμμετέχουμε όλοι μαζικά στην 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, που αποφάσισε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 και στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί, καθώς και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15).

 

 

 

                                                                                        11 Ιανουαρίου 2023

                                                                                  Η Γραμματεία της ΑΣΚ-ΟΤΑ