Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

9 ακόμη εργαζόμενοι στην ανεργία,

με απόφαση της Διοίκησης του Δήμου.

 

3 Νοεμβρίου 2020: το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώνει εννιά συμβασιούχους εργαζόμενους του Δήμου Χαϊδαρίου στην Υπηρεσία Καθαριότητας, οι οποίοι ζητούσαν να αναγνωριστούν οι επαναλαμβανόμενες συμβάσεις εργασίας που είχαν με τον Δήμο, ως συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Η αιτιολογία σαφής και απλή: κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι συντηρούν τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, ήταν μακροχρόνια άνεργοι (3 έως 5 χρόνια) και δούλεψαν στην καθαριότητα του Δήμου για περίπου δύο χρόνια. Δούλεψαν ως εργάτες στα απορριμματοφόρα και στους δρόμους της πόλης, σε μιά Υπηρεσία με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό (η ίδια η Διοίκηση του Δήμου το παραδέχεται).

 Αντί λοιπόν η Διοίκηση του Δήμου να δεχτεί με ανακούφιση μιά απόφαση δικαστηρίου, που δικαιώνει 9 εργαζόμενους και τους τοποθετεί στην Υπηρεσία Καθαριότητας ως μόνιμο προσωπικό, εργαζόμενους που έχουν ήδη δουλέψει στο Χαϊδάρι, που ξέρουν το Δήμο και που ξέρουν καλά τη δουλειά,  προτιμά να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου και να τους στείλει στην ανεργία.

 Η Διοίκηση του Δήμου, μη έχοντας την αναγκαία πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, πήρε την απόφαση αυτή μέσω της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, σε μια συνεδρίαση εξ αποστάσεως και δια περιφοράς, χωρίς δυνατότητα διαλόγου και αντιλόγου. Και αυτό, παραβιάζοντας κατάφωρα

·        και την προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, περί στήριξης του αιτήματος των εργαζομένων

·        και την τωρινή, που ζητά να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου και να ενταχθούν οι  9 αυτοί εργαζόμενοι  στο προσωπικό του Δήμου, με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

 Η Διοίκηση του Δήμου αγνοεί δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και κάθε έννοια δημοκρατίας. Με τη λογική του  «αποφασίζομεν και διατάζομεν», καταδικάζει σε ανεργία εννιά εργαζόμενους και σε ανέχεια τις οικογένειές τους, στερώντας ταυτόχρονα από την Καθαριότητα του Δήμου τις υπηρεσίες τους. Δείχνει το άδικο και απάνθρωπο πρόσωπο της σε εννιά εργαζόμενους, που τους αναγνωρίστηκε δικαστικά το δικαίωμα στη δουλειά, επικαλούμενη αστεία επιχειρήματα, μεταξύ των οποίων και η αδυναμία κάλυψης της μισθοδοσίας τους. Γιατί την ίδια στιγμή που διώχνει τους 9, η Διοίκηση του Δήμου προχωρεί σε πρόσληψη άλλων 22 εργαζομένων για τις Υπηρεσίες Καθαριότητας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που θα πληρωθούν από τα ανταποδοτικά τέλη.

 

Καταγγέλλουμε τη στάση της Δημοτικής αρχής και εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους συναδέλφους. Απαιτούμε να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ως ανώτατου οργάνου Δοίκησης του Δήμου. Να ανακληθεί η έφεση που κατατέθηκε ενάντια στην πρωτόδικη, θετική για τους 9 εργαζόμενους απόφαση του δικαστηρίου. Να εφαρμόσει η Δοίκηση του Δήμου την απόφαση του δικαστηρίου και να εντάξει τους εργαζόμενους αυτούς στο προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Είναι αδιανόητο οι εργαζόμενοι να κερδίζουν το δίκιο τους στα δικαστήρια και το δίκιο αυτό να τους το αρνείται η μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω της πλασματικής πλειοψηφίας που της έδωσε η Κυβέρνηση στην Οικονομική Επιτροπή!

  

Χαϊδάρι 11 Φεβρουαρίου 2021 

Για την ΑΣΚ-ΟΤΑ Χαϊδαρίου 

Δημήτρης Σταυρίδης,

Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου