Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

9 ακόμη εργαζόμενοι στην ανεργία

3 Νοεμβρίου 2020: το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώνει εννιά συμβασιούχους εργαζόμενους του Δήμου Χαϊδαρίου στην Υπηρεσία Καθαριότητας, οι οποίοι ζητούσαν να αναγνωριστούν οι επαναλαμβανόμενες συμβάσεις εργασίας που είχαν με τον Δήμο ως συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Η αιτιολογία σαφής και απλή: κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι συντηρούν τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, ήταν μακροχρόνια άνεργοι (3 έως 5 χρόνια) και δούλεψαν στην καθαριότητα του Δήμου για περίπου δύο χρόνια. Δούλεψαν σε μιά Υπηρεσία με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, η ίδια η Διοίκηση του Δήμου το παραδέχεται. Το αποδεικνύουν και οι προσλήψεις εργαζομένων στην Καθαριότητα που τώρα προγραμματίζει, πάντοτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (οκτάμηνες).
Αντί λοιπόν να δεχτεί με ανακούφιση μιά απόφαση δικαστηρίου, που δικαιώνει 9 εργαζόμενους και τους τοποθετεί στην Υπηρεσία Καθαριότητας ως μόνιμο προσωπικό, εργαζόμενους που έχουν ήδη δουλέψει στο Χαϊδάρι, που ξέρουν το Δήμο και που ξέρουν καλά τη δουλιά, προτιμά να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου και να τους στείλει στην ανεργία.
Αντί η Διοίκηση του Δήμου να θωρακίσει την Υπηρεσία Καθαριότητας με 9 ακόμη εργαζόμενους, που αποδεδειγμένα τους έχει ανάγκη, προτιμά να "καλύπτει τις τρύπες" όπως-όπως με έκτακτο προσωπικό.
Η Διοίκηση του Δήμου, μη έχοντας την αναγκαία πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, πήρε την απόφαση αυτή μέσω της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, σε μια συνεδρίαση εξ αποστάσεως και δια περιφοράς, χωρίς δυνατότητα διαλόγου και αντιλόγου. Και αυτό, παραβιάζοντας κατάφωρα προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, περί στήριξης του αιτήματος των εργαζομένων. Παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και με τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάζομεν», καταδικάζουν σε ανεργία εννιά εργαζόμενους και σε ανέχεια τις οικογένειές τους, στερώντας ταυτόχρονα από την Καθαριότητα του Δήμου τις υπηρεσίες τους, που τόσο τις έχει ανάγκη. Δείχνει το άδικο και απάνθρωπο πρόσωπο της σε εννιά εργαζόμενους, που τους αναγνωρίστηκε δικαστικά το δικαίωμα στη δουλιά, επικαλούμενη αστεία επιχειρήματα, μεταξύ των οποίων και η αδυναμίας κάλυψης της μισθοδοσίας των 9 αυτών εργαζομένων. Τα υπέρογκα ανταποδοτικά τέλη όμως που εισπράττει ο Δήμος από τους δημότες του για Καθαριότητα & Ηλεκτροφωτισμό άλλα λένε!
Καταγγέλλουμε τη στάση της Δημοτικής αρχής και εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους συναδέλφους. Απαιτούμε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως ανώτατο όργανο διοίκησης του Δήμου και να ακυρωθεί η απαράδεκτη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Να μην ασκηθεί καμία έφεση στην πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου. Είναι αδιανόητο οι εργαζόμενοι να κερδίζουν το δίκιο τους στα δικαστήρια και το δίκιο αυτό να τους το αρνείται μια μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω της πλασματικής πλειοψηφίας που της έδωσε η Κυβέρνηση στην Οικονομική Επιτροπή!

Χαϊδάρι 15 Δεκέμβρη 2020
Για την ΑΣΚ-ΟΤΑ Χαϊδαρίου
Δημήτρης Σταυρίδης, Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου