Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Σήμερα, Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, έγινε η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με κύριο θέμα τη διοργάνωση της ημερίδας της Ομοσπονδίας στις 17 Ιανουαρίου στο "NOVOTEL" με θέμα την Ασφάλεια & Υγιεινή εργαζομένων στους ΟΤΑ Α' Βαθμού.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, τα ζητήματα της Ασφάλειας & Υγιεινής των εργαζομένων στους ΟΤΑ είναι στην κορυφή της ατζέντας των διεκδικήσεων μας και, ως Παράταξη, πολλές φορές έχουμε τοποθετηθεί μέσα από τα κείμενα μας και μέσα από τη δράση μας αναδεικνύοντας τα ως πρωταρχικά και αδιαπραγμάτευτα.

Σημείο τριβής στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αποτέλεσε το Πρόγραμμα της ημερίδας. Αν το βάρος πρέπει να δοθεί στις τοποθετήσεις των επιστημόνων (Ιατροί Εργασίας, Τεχνικοί Ασφαλείας και Ειδικοί Επιστήμονες) ή στους εκπροσώπους των εργαζομένων (εκπρόσωποι των Παρατάξεων, Πρόεδροι και Γραμματείς Διοικητικών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιων Συλλόγων).

Πέραν από τις επιμέρους αντιρρήσεις που έχουμε, ως Παράταξη, για τον τρόπο διοργάνωσης της ημερίδας και για την παντελή απουσία της Γραμματείας Υγιεινής & Ασφάλειας της Ομοσπονδίας, που δεν έχει ακόμη συγκληθεί με αποκλειστική ευθύνη της διαμορφωμένης μέσα στο Γενικό Συμβούλιο πλειοψηφίας, δεν είναι ώρα ούτε για γκρίνια ούτε για άσκοπες και πομπώδεις παραταξιακές αντιπαραθέσεις.

Η ημερίδα καθεαυτή είναι μιά καλή δράση της Ομοσπονδίας μας και σαν τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, να την υποστηρίξουμε και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να γίνει με επιτυχία.

Τα ζητήματα της Ασφάλειας & Υγιεινής των εργαζομένων στους ΟΤΑ πρέπει να οδηγούν σε κοινή δράση και όχι να γίνονται μετερίζια για παραταξιακές διαμάχες. Είναι από τους κατ' εξοχήν τομείς συνδικαλιστικής δράσης, όπου αυτά που μας ενώνουν είναι συντριπτικά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Κι αν κάποιοι επιδιώξουν μέσα από τις εργασίες της ημερίδας να κυριαρχήσει σ' αυτήν ο καταγγελτικός λόγος και οι κατάρες για την εργοδοσία, για την κυβέρνηση, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον καπιταλισμό γενικά και για την άδικη την κοινωνία ακόμη γενικότερα, ας το προσπαθήσουν, αλλά δεν θα τους βγεί.

Γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων θέλει ν'ακούσει τις νηφάλιες γνώμες των ειδικών επιστημόνων, τις αναλύσεις και τις προτάσεις τους, τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία, τις γόνιμες αντιπαραθέσεις των ομιλητών με τους εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων, της ΚΕΔΕ, των υπηρεσιακών παραγόντων και όλων εκείνων που ευθύνονται για τον έλεγχο και την τήρηση των διαδικασιών.

Αλλιώς, ας μετατρέψουμε την ημερίδα σε εργατική συνδιάσκεψη, το βήμα των ομιλητών σε εξέδρα για καταγγελίες και την αίθουσα του ξενοδοχείου σε διαδήλωση.

Εμείς, η ΑΣΚ-ΟΤΑ θα είμαστε απέναντι!

Θα στηρίξουμε την ημερίδα με την παρουσία μας, θα εμπλουτίσουμε τη θεματολογία της με τις παρεμβάσεις μας, θα αναδείξουμε τα προβλήματα της σημερινής νομοθεσίας, θα ασκήσουμε κριτική, θα καταθέσουμε προτάσεις.

Προσδοκούμε η ημερίδα αυτή να αποκτήσει ισχυρή μετενέργεια και να αναδείξει τα ζητήματα της Ασφάλειας & Υγιεινής των εργαζομένων σε κυρίαρχο άξονα αναφοράς και διεκδικήσεων, τόσο μέσα στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα ειδικότερα, όσο και μέσα στο εργατικό κίνημα γενικότερα.


Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019
Δημήτρης Σταυρίδης
Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου
μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΑΣΚ-ΟΤΑ.