Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟ 48ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ

 


         48ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ ΟΤΑ, 3,4,5 & 6 ΜΑΪΟΥ 2022, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι, το 48ο  συνέδριο μας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που σημαδεύεται από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα προσφυγιάς για εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες. Επιπλέον η συγκυρία χαρακτηρίζεται και από το ξέσπασμα ενός πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας, που δοκιμάζει τη δυνατότητα μας να ανταποκριθούμε έστω και σε στοιχειώδεις ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα στο μέτωπο της πανδημίας και παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές κορώνες για τον τερματισμό της, η χώρα μας συνεχίζει να πληρώνει βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες απώλειες.

Τα τελευταία χρόνια το εισόδημα τόσο το δικό μας, όσο και των άλλων εργαζομένων στην Ελληνική κοινωνία, μειώθηκε δραματικά έως και τα όρια της κατάρρευσης. Ζήσαμε την κατάργηση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων, δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα.

·      Για να κάμψουν τις αντιδράσεις μας, με το νόμο Χατζηδάκη, (ν.4808/2021) μεταξύ άλλων, περιόρισαν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα μας στην απεργία. Ο νόμος Χατζηδάκη ανατρέπει τον 1264/82 τον πιο δημοκρατικό συνδικαλιστικό νόμο.

·      Βάζει τεράστια εμπόδια στην λειτουργία των συνδικάτων.

·      Καταργεί το οκτάωρο.

·      Καταργεί την ανεξαρτησία του Συνδικαλιστικού κινήματος με τον έλεγχο των Σωματείων από το Υπουργείο Εσωτερικών με το ΓΕΜΗΣΟΕ (γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων).

·      Εισάγει τη διαβλητή ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Το συνδικαλιστικό κίνημα έδωσε μεγάλη μάχη για να μην περάσει αυτός ο νόμος και οφείλει τώρα να κάνει ότι είναι δυνατόν να μην εφαρμοστεί.

Η φυσική παρουσία των αντιπροσώπων των εργαζομένων στο Συνέδριό μας είναι μια μεγάλη νίκη του Συνδικαλιστικού Κινήματος των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κυβέρνηση συνάδελφοι με νομοθετήματα από τις δυνάμεις της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού απορρύθμισαν το εργασιακό μοντέλο, τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και γενικότερα στο Δημόσιο. Η μεθοδευμένη και συστηματική απαξίωση των υπηρεσιών των Δήμων έχει στόχο να καταστεί μονόδρομος η εκχώρηση τους σε ιδιώτες και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με τους αγώνες που δώσαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε στην πρωτοπορία του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, δείχνοντας τη σωστή κατεύθυνση και για άλλους κλάδους εργαζομένων, πετυχαίνοντας νίκες σε καιρούς μνημονιακούς, όπως:

·      Την επαναφορά στις θέσεις τους των συναδέλφων σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνομικών.

·      Την υπογραφή νέας Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στους ΟΤΑ, μέσω της οποίας επικαιροποιήθηκαν οι όροι απασχόλησης για τους εργαζόμενους στους Δήμους και ρυθμίστηκαν θεσμικά ζητήματα, ωράριο εργασίας και άδειες.

·      Την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας και στους συμβασιούχους στην καθαριότητα των Ο.Τ.Α. και τη διεύρυνση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων των Ο.Τ.Α. (εργάτες βιολογικού καθαρισμού, εργάτες συντήρησης αποχετευτικών δικτύων, απολυμαντές, εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων και άλλοι).

·      Την επαναφορά του μειωμένου ωραρίου εργασίας για τους παιδαγωγούς στους παιδικούς- βρεφονηπιακούς σταθμούς.

·      Την μετατροπή του μειωμένου ωραρίου των συναδέλφων ΙΔΑΧ σε πλήρες.

·      Την αποκατάσταση της πλήρους ελευθερίας των Ο.Τ.Α. για την άσκηση ή μη των ένδικων μέσων σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών, με την άρση της υποχρεωτικότητας άσκησης έφεσης σε πρωτόδικες αποφάσεις.

·      Την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων σε προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και  σε παρόμοιες δομές που λειτουργούν στους δήμους και την προκήρυξη των μόνιμων θέσεων για το Βοήθεια στο Σπίτι. Ο αγώνας μας συνεχίζεται για να αποκατασταθεί η πραγματική σχέση εργασίας όλων αυτών των συναδέλφων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

·      Την Προκήρυξη 3Κ/2018, που (παρά τις όποιες αδυναμίες παρουσίαζε) θωράκισε με περισσότερες από 8.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού τους Δήμους και τους Συνδέσμους τους, κυρίως στις ανταποδοτικές Υπηρεσίες Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού.

Όλες αυτές οι νίκες συνάδελφοι σήμερα κινδυνεύουν από την επιθετική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και που επιβάλλεται με εγρήγορση να υπερασπιστούμε. Η σημερινή κυβέρνηση, σε αγαστή σύμπνοια με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και με την υποστήριξη των πιο συντηρητικών δυνάμεων της χώρας και των περισσότερων Δημάρχων, εργάζεται με σχέδιο και με σύστημα, για να ανατρέψει τα όποια θετικά πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια και έχει δείξει τι ακριβώς επιφυλάσσει για τη Τοπική αυτοδιοίκηση και το μέλλον των υπηρεσιών μας. Την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους και την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους.

·      Δώσαμε μεγάλο αγώνα να μη ψηφιστεί το περιβόητο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και ειδικά το άρθρο 178, όπου με αυτό  παρέχεται η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια με μειοψηφίες και χωρίς αιτιολογημένη έκθεση να εκχωρούνται σε ιδιώτες οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.

Επιπλέον συνάδελφοι

ü Υποβαθμίστηκε το ΣΕΠΕ.

ü Έγινε νόμος το επιτελικό κράτος (έλεγχος όλου του Δημοσίου από το Πρωθυπουργό).

ü Μετακύλιση της ευθύνης του ελέγχου και η συνεχής απειλή πειθαρχικών διώξεων Υπαλλήλων.

ü Ψηφίστηκε η αντικατάσταση των μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο με τη μερική απασχόληση.

ü Κρατική παρέμβαση στη ζωή και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών ενώσεων (ηλεκτρονικές ψηφοφορίες) για τον έλεγχο των σωματείων (μητρώα συνδικαλιστικών ενώσεων και συνδικαλιστών).

ü Υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Υπονόμευση της δωρεάν παροχής των δημοτικών παιδικών σταθμών στις οικογένειες, αντικαθιστώντας τους με τις νταντάδες της γειτονιάς. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου η απαξία και η έλλειψη προσωπικού και σε αυτές τις υπηρεσίες μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν και να καθίσταται μονόδρομος η ιδιωτική πρωτοβουλία. 

Με νομοσχέδιο του το Υπουργείο Εσωτερικών εισάγει το θεσμό των <<Αναπτυξιακών Ανώνυμων Εταιρειών ΟΤΑ>> που αντικαθιστά τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων.

Θεσμοθετείται η απευθείας ανάθεση σε υπεργολάβους της σύνταξης μελετών και της εκτέλεσης έργων των δήμων.

Παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ στις προσλήψεις προσωπικού από τις αναπτυξιακές και με αυτό το τρόπο ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για αδιαφανείς και ρουσφετολογικές προσλήψεις και συμβάσεις έργου κάθε είδους.

Αναπτυξιακές εταιρείες που έχουμε να παρουσιάσουμε νίκη απέναντι τους ως ομοσπονδία μιας και το Ελεγκτικό Συνέδριο με μια απόφαση σταθμό δέχτηκε τις θέσεις μας και κατήργησε στην πράξη προσλήψεις που είχαν γίνει σε Δήμο και μάλιστα ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στο λογιστήριο του.     Είναι σίγουρο όμως ότι δεν θα σταματήσουν στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, μη ξεχνάμε εξάλλου ότι μας εξαίρεσαν και από την πληρωμή πριν το Πάσχα από τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους και μας άφησαν χωρίς χρήματα μέσα στις γιορτές. Ας θυμηθούμε ακόμα ότι μας εξαίρεσαν από το υποτιθέμενο δώρο που έδωσαν σε άλλους κλάδους του δημοσίου για την προσφορά τους στη μάχη με την πανδημία, μην αναγνωρίζοντας σε εμάς την εργασία που προσφέραμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες στο να κρατηθεί όρθια η κοινωνία.

Από όλα αυτά μπορούμε να καταλάβουμε τι μέλλον μας επιφυλάσσουν συνάδελφοι.

Έχουμε πολύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας και το δικαίωμα μας σε εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια..

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

ü Την οριστική επίλυση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και την επέκταση του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, καμία περικοπή του.

ü Την διασφάλιση του εργασιακού χώρου και των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας.

ü Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που υπολείπεται από την απαξία χρόνων, καθώς και την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων, που σχεδόν καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με ατυχήματα μεγάλα ή μικρά. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, να σταματήσουμε πια να μετράμε ατυχήματα και απώλειες συναδέλφων.

ü Αυξήσεις στους μισθούς μας που είναι καθηλωμένοι εδώ και δώδεκα χρόνια, τα μνημόνια τελείωσαν και δεν μπορεί να παραμένουν στο κόσμο της εργασίας οι μνημονιακές πολιτικές.

ü Την επαναφορά του 13ου  14ου μισθού στα επίπεδα που ήταν προ μνημονίων.

ü Την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με μακροχρόνιες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (πρόγραμμα ΕΣΠΑ).

ü Τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης μέσα από δομές σύγχρονες, παραγωγικές και εξυπηρετούμενες μόνο από εργαζόμενους με σταθερές και σωστά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

ü Την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και επισφαλούς εργασίας.

ü Την μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ü Την προστασία και την απαλλαγή των συναδέλφων των οικονομικών υπηρεσιών, από κάθε πειθαρχική ευθύνη σχετικά με την οικονομική διαχείριση και να εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις δόλου.

ü Την κατάργηση όλων των μνημονιακών αντεργατικών και ασφαλιστικών νόμων.

ü Συντάξεις τέτοιες που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια.

ü Την πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας και με οικονομικά οφέλη για τους εργαζόμενους.

ü Την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.

ü Το ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017.

ü Την μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας συνάδελφοι, ήδη σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες έχει εφαρμοστεί η μείωση σε 6 ώρες ημερησίως, ενώ σε άλλες εφαρμόζεται πιλοτικά η τετραήμερη εργασία. Αντίθετα σε εμάς εδώ ψηφίζονται νόμοι από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβάλλοντας μας τον εργασιακό μεσαίωνα και την εργασία από το πρωί έως το βράδυ.

Μαζί λοιπόν με τις αυξήσεις μισθών ως ΑΣΚ ΟΤΑ ζητούμε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα δράσης της ομοσπονδίας μας και η μείωση του ημερήσιου εργασιακού χρόνου εργασίας.

Είναι καιρός συνάδελφοι να διεκδικήσουμε μια συνολική ρύθμιση του εργασιακού πλαισίου στη χώρα μας, για να φτάσουμε το <<Ευρωπαϊκό κεκτημένο>>, μην επιτρέποντας να γυρίσουμε στον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν και να απαιτήσουμε εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια.

Χρειάζεται σίγουρα ενότητα και συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος, απέναντι στη κυβέρνηση που έχει δείξει τι ακριβώς πολιτική θα εφαρμόσει και τι εργασιακό μέλλον επιφυλάσσει σε όλους μας.

Μια πολιτική κανονικότητας, επιτελικού κράτους νόμου και τάξης για όποιον διεκδικεί και αντιδρά σε αυτό το μοντέλο.

Με το πρόσχημα της <<ανάπτυξης>> και με τη προπαγάνδα της για το δήθεν σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος, η κυβέρνηση στοχεύει να διαμορφώσει συνθήκες αποδοχής από τη κοινή γνώμη της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών και της εκχώρησης τους σε ιδιωτικούς ομίλους και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Παρά τις διαφωνίες μας ή τις διαφορές μας συνάδελφοι επιβάλλεται να συμφωνήσουμε, ότι πάμε όλοι μαζί στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Σε αυτό το σημείο συνάδελφοι θέλω να αναφερθώ στους συναδέλφους μας συμβασιούχους που εργάζονται με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, (Βοήθεια στο σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, ΚΗΦΗ, εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς) συνάδελφοι που βρίσκονται μαζί μας με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις, κάποιοι μάλιστα από το 2004.

Εμείς ως ΑΣΚ ΟΤΑ έχουμε πάρει θέση στα όργανα της ομοσπονδίας μας στο ότι αυτοί οι συνάδελφοι θα πρέπει να γίνουν πια αυτοδίκαια μέλη της ομοσπονδίας.

Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ όπως ξέρουμε λήγει και θα δούμε αυτούς τους συναδέλφους να απολύονται και κάποιοι από εδώ μέσα τελείως υποκριτικά, αφού ουσιαστικά ουδέποτε τους έδωσαν τη δυνατότητα να είναι μαζί μας ως ισότιμα μέλη, θα υπερασπίζονται το δικαίωμα τους στην εργασία.

Προτείνουμε λοιπόν ως ΑΣΚ ΟΤΑ και καλούμε όλες τις παρατάξεις να οργανώσουμε  ένα καταστατικό συνέδριο όπου θα πάρουμε απόφαση να τους εγγράψουμε μέλη μας χωρίς αστερίσκους και αγκυλώσεις, όπως τις ζήσαμε από συγκεκριμένες παρατάξεις όταν το είχαμε επιχειρήσει στο παρελθόν, οι οποίες στη λογική του όλα ή τίποτα δεν άφησαν να εγγραφούν μέλη μας οι συνάδελφοι αυτοί.

Δεν θα μπορούσα σήμερα εδώ να μην κάνω μια αναφορά για ένα θέμα που έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανάγκη χωροθέτησης νέων χώρων ασφαλούς διάθεσης τους.

Πρέπει ως ομοσπονδία να διεκδικήσουμε μαχητικά να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες χωροθέτησης και κατασκευής των αναγκαίων νέων χώρων. Όχι μόνο για να μην οδηγηθούμε σε φαινόμενα ακραίας περιβαλλοντικής και υγειονομικής κρίσης, αλλά και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μας επιβληθούν βίαια η καύση και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του συστήματος διαχείρισης. 

Η εφαρμογή αυτών των σχεδιασμών θα προκαλέσει εκτόξευση του κόστους διαχείρισης, το οποίο θα οδηγήσει σε αναγκαστική αύξηση των δημοτικών τελών, προκειμένου να αποσβεστούν οι δαπανηρές επενδύσεις των εγκαταστάσεων καύσης και να εξασφαλιστούν τα εργολαβικά κέρδη για τις  επόμενες δεκαετίες. Δεν μας φτάνει η ακρίβεια στο ρεύμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, δεν φτάνει που πληρώνουμε το τέλος ανακύκλωσης στα συσκευασμένα προϊόντα που αγοράζουμε, θα χαρατσωθούμε επιπλέον για να χρηματοδοτήσουμε ένα σύστημα που εμποδίζει την πραγματική ανακύκλωση.

Συνάδελφοι, εμείς ως ΑΣΚ ΟΤΑ είμαστε εδώ να συζητήσουμε με σεβασμό προς τις θέσεις των άλλων παρατάξεων και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί για όλους μας.

Θεωρούμε ότι η ομοσπονδία μας είναι το σπίτι μας και η οικογένεια μας και όπως προστατεύουμε αυτά πρέπει έτσι πρέπει να προστατεύσουμε και την ομοσπονδία μας..

Εμείς με τη συμμετοχή μας στο γενικό συμβούλιο και την εκτελεστική επιτροπή, λειτουργήσαμε όλο αυτό το διάστημα  με γνώμονα τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις μας, μακριά από πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες και έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε αν μας δείξετε εμπιστοσύνη και πάλι και μας τιμήσετε με την ψήφο σας.   

Συνάδελφοι είναι σημαντικό να βγούμε από το συνέδριο μας στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι οι εργαζόμενοι των Δήμων είμαστε εδώ ενωμένοι και αποφασισμένοι να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στις πολιτικές που ασκεί πάνω μας.

Ένα μεγάλο ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζει..

Ένα μεγάλο ΟΧΙ στην φτώχεια και στην εξαθλίωση που μας οδηγεί..

Καλή δύναμη σε όλους μας, καλούς και νικηφόρους αγώνες για εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια έτσι όπως μας αξίζει..