Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΤΣΟΥΜΕΑ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΣΚ-ΟΤΑ

 ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018


ΑΠΕΡΓΙΑ: Έχουμε μπροστά μας την προκηρυγμένη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 14 Νοεμβρίου 2018, εμείς ως παράταξη συμφωνούμε με το διεκδικητικό πλαίσιο έτσι όπως  έχει τεθεί.  Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, τον υπολογισμό της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική εξέλιξη, νέο μισθολόγιο που θα αποκαθιστά τα εισοδήματα και θα άρει τις αδικίες, την επαναφορά 13ου  & 14ου μισθού, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις Υπηρεσίες, την επέκταση και τη μη περικοπή σε κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.
Οι μνημονιακές πολιτικές μέσω των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, δημιούργησαν  τεράστια πλήγματα τόσο στα εργασιακά - ασφαλιστικά όσο και στις  απολαβές μας, που είδαμε να συρρικνώνονται. Στη νέα μεταμνημονιακή περίοδο, που ανοίγεται μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες και τις κινηματικές μας δράσεις, οφείλουμε να  διεκδικήσουμε όσα στερηθήκαμε εμείς και οι οικογένειές μας, για αυτό ο στόχος μας πρέπει να είναι η προετοιμασία του κλάδου για την επιτυχία αυτής της απεργίας, για να πάρουμε στην πράξη αυτά που μας έκλεψαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω των μνημονιακών περικοπών.
Όσον αφορά το 13ο & 14ο μισθό, πρέπει να διεκδικήσουμε όχι μόνο την επαναφορά του στα προ μνημονίων επίπεδα, αλλά ΖΗΤΑΜΕ να καλυφθούν αναδρομικά οι απώλειες στους μισθούς μας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Επιμένουμε στην κατάργηση της τιμωρητικής τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση και σε μια διαφορετική μορφή αξιολόγησης για τους ΟΤΑ.
Και επειδή πολλές φορές το συζητάμε εδώ, θα πρέπει ως Ομοσπονδία να έχουμε πρόταση, να συμφωνήσουμε λοιπόν και να συζητήσουμε μεταξύ μας.
Η παράταξη μας έχει τη διάθεση να συνδράμει σε μια πρόταση ολοκληρωμένη, που θα συναποφασίσουμε και θα καταθέσουμε στο Υπουργείο, διεκδικώντας την υλοποίηση της.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Έχουμε ανακηρύξει το 2018 έτος Υγιεινής & Ασφάλειας, πέραν όμως από την καταγραφή των ατυχημάτων και των θανάτων συναδέλφων, όπως έχω ξαναπεί εδώ στην προηγούμενη συνεδρίαση μας, δεν έχουμε κάνει κάτι ουσιαστικό.
Είχαμε αποφασίσει να υπάρξει γραμματεία Υγιεινής & Ασφάλειας, μάλιστα εμείς ως παράταξη έχουμε προτείνει μέλος μας για αυτή, αλλά ουδέποτε συστάθηκε. Στη πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής κάναμε και παρέμβαση ζητώντας την ενεργοποίηση της.
ΖΗΤΑΜΕ έστω και τώρα να ενεργοποιηθεί, όπως επίσης να ενεργοποιηθούν οι γραμματείες για τη διαχείριση των απορριμμάτων και των παιδικών σταθμών, που επίσης έχει παρθεί απόφαση να συσταθούν (εμείς και σε αυτές τις γραμματείες έχουμε προτείνει τα μέλη μας που θα συμμετέχουν).

ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ: Είχαμε πρόσφατα την απεργία για το «Βοήθεια στο σπίτι» (εδώ πρέπει να πούμε, τοποθετήθηκα για αυτό και στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, για τη λάθος τακτική που ακολούθησαν τα συντονιστικά των συναδέλφων και με την ανοχή κάποιων και πραγματοποίησαν συνάντηση με τους Υπουργούς, χωρίς θεσμικό εκπρόσωπο).
Μιλάνε για μια προκήρυξη που συζήτησαν, θα πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι δεν μπορεί να έχει τη μορφή της 3Κ, οι συνάδελφοι είναι χρόνια στους ΟΤΑ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, υπάρχει αποδεδειγμένα ομηρία, όπως ομηρία υπάρχει και στους συναδέλφους των ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΕΣΠΑ παιδικών σταθμών και καθαρίστριες με συμβάσεις έργων στα σχολεία.
Πρέπει να διεκδικήσουμε συνολικά για όλους την παραμονή στην εργασία τους, με μόνιμη και σταθερή εργασία. 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ:  Θα σταθώ στο πρόβλημα που έχει υπάρξει με τη μη επιστροφή ακόμα των συναδέλφων από τις φυλακές, παρότι έχει ψηφιστεί ο νόμος που το επιτρέπει, τώρα πρέπει να περιμένουν τη πρόσληψη ατόμων από προκήρυξη, που θα στελεχώσουν πρώτα την υπηρεσία τους και μετέπειτα θα μπορέσουν να αποχωρήσουν.
Είναι μια αδικία προς αυτούς, όπως αδικία ήταν η διαδικασία της διαθεσιμότητας, που υπέστησαν και οι σχολικοί φύλακες, εγκλωβισμένοι έως σήμερα ως τραυματιοφορείς στα νοσοκομεία.
Είναι πολύ σημαντικό που συμμετέχουμε ως Ομοσπονδία στην επιτροπή στο Υπουργείο για την υγιεινή και ασφάλεια και για τα ΜΑΠ.
Εμείς ως παράταξη είμαστε υπέρ στο να συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους όργανα, για να καταθέτουμε προτάσεις προς επίλυση προβλημάτων, που αφορούν τους εργαζόμενους που εκπροσωπούμε.


ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Πάμε για την απεργία στις 14 Νοέμβρη, καλώντας και συσπειρώνοντας τους συναδέλφους, φροντίζοντας για την επιτυχία της.
Είναι υποκριτικό να μιλάμε και να λέμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε ένα άλλο μοντέλο αξιολόγησης για τους ΟΤΑ και να μην καταθέτουμε προτάσεις για αυτό.

Αυτό που είπα για τους συναδέλφους «Βοήθεια στο σπίτι» κλπ, είναι ότι θα πρέπει να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα δράσης, γιατί το 2020 είναι κοντά και δεν θέλουμε να δούμε να απολύονται μετά από τόσα χρόνια εργασιακής ομηρίας