Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

1η ΜΑΗ! ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ!

 

1η Μάη! Μέρα Μνήμης, Τιμής και Αγώνα!

Η   Εργατική Πρωτομαγιά ημέρα τιμής και διαχρονικό σύμβολο των αγώνων  του κόσμου της εργασίας  για αξιοπρεπή ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και  δημοκρατία, 138 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση στο Σικάγο, φωτίζει σε μια ακόμα σκοτεινή συγκυρία το μοναδικό δρόμο για τους/τις εργαζόμενους/ες.  Το δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν τη μεγάλη πλειοψηφία στην ανέχεια και την απόγνωση, για να διασφαλίσουν τεράστια κέρδη σε μια ελάχιστη μειοψηφία. Απέναντι στις πολιτικές που γεννούν και αυξάνουν καθημερινά τις ακραίες ανισότητες, τον πόλεμο, την οικολογική καταστροφή.

Στο κατώφλι της νέας εποχής που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση το διακύβευμα γίνεται όλο και πιο ορατό: η νέα εποχή με τις αλλαγές που προοιωνίζει σε όλα τα επίπεδα δίνει τη δυνατότητα για μείωση του χρόνου εργασίας, και αύξηση του επιπέδου διαβίωσης σε όλους τους τομείς. Συγχρόνως όμως ενέχει  κινδύνους συσσώρευσης τεράστιου πλούτου και δύναμης σε ελάχιστα χέρια, όξυνσης των ανισοτήτων,  συρρίκνωσης  της δημοκρατίας και δημιουργίας νέων κρίσεων σε όλα τα επίπεδα.  Σε αυτή την κρίσιμη και μεταβατική εποχή που “το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν έχει ακόμα γεννηθεί”, οι αγώνες του κόσμου της εργασίας και συνολικά της μεγάλης  κοινωνικής πλειοψηφίας μπορούν και πρέπει να καθορίσουν το παρόν και  το μέλλον.

Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί σύμβολο και συνάμα ορόσημο στον διαρκή αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα και την δωρεάν πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, όπως στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση κ.ά.

Σήμερα οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ακρίβεια που εξανεμίζει από το πρώτο δεκαπενθήμερο τους μισθούς μας. Η ακρίβεια Μητσοτάκη σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα, στη στέγη και σε κάθε πτυχή της κοινωνικής-οικονομικής δραστηριότητας έχει γονατίσει τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Στον αντίποδα, οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένοι, εδώ και 15 χρόνια, με την Κυβέρνηση να μας κοροϊδεύει με τα ψίχουλα της «αύξησης» των 35-40 ευρώ.


Η εργατοκτόνα πολιτική της ΝΔ με τους αντεργατικούς νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη φέρνουν στη χώρα συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, επιβάλλουν την εξαήμερη εργασία, τον στραγγαλισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και την ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας. Ενώ για τους λίγους και εκλεκτούς τα κέρδη αυξάνονται, ο κόσμος της εργασίας έρχεται διαρκώς αντιμέτωπος με την ανεργία, την φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες και την κρατική καταστολή.

 

Το κοινωνικό κράτος βάλλεται με την πιστή εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας και την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων πυλώνων του κράτους, όπως της δημόσιας υγείας, της παιδείας και του ασφαλιστικού συστήματος. Υποστελεχωμένα και διαλυμένα νοσοκομεία, αυταρχισμός και συστηματική εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, διαρκώς αυξανόμενα όρια ηλικίας και συντάξεις πείνας.

Οι θεσμοί και το κράτος δικαίου διαβρώνονται από την πολιτική της συγκάλυψης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως με το έγκλημα των Τεμπών. Έχει περάσει πλέον πάνω από ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες και πολιτικές που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας στο θάνατο. 

Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνες πολεμικές επιχειρήσεις και θέτει το λαό στο στόχαστρο. Καταδικάζουμε σε όλους τους τόνους τη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα με χιλιάδες νεκρούς αμάχους Παλαιστίνιους και απαιτούμε εδώ και τώρα παύση της γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης.

Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με οδηγό τους αγώνες της Εργατικής Πρωτομαγιάς, θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για να μπει τέλος στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Θα αγωνιστεί για το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς αμοιβές και  συνθήκες εργασίας, για  πραγματική στήριξη  των ανέργων και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κοινωνικό κράτος. Για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους.  Για ειρήνη  δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν

στην Απεργία και στην Απεργιακή Συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 στις 11:00 το πρωί στην Αθήνα-Πλατεία Κοραή και στις Απεργιακές Συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

 

                                                                                                29 Απριλίου 2024

                                                                                        Η Γραμματεία της ΑΣΚ ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου