Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Να ανακόψουμε την παλίρροια! (με αφορμή ένα σεμινάριο) του Δημήτρη Σταυρίδη


Στο τεύχος 202 / 8-03-2018 της εβδομαδιαίας ενημέρωσης του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ έχει αναρτηθεί ένα κείμενο με τίτλο “Να ανακόψουμε την παλίρροια! -  Περιορισμοί των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.”


            Το κείμενο αποτελεί σύνοψη των εργασιών του σεμιναρίου για συνδικαλιστικά στελέχη από όλη την Ευρώπη, που οργανώθηκε στο διάστημα 6 έως 9 Φεβρουαρίου 2018 στο Esher της Μεγάλης Βρετανίας από το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο (European Trade Union Institute - ETUI) με βασικούς συνδιοργανωτές την ΑΔΕΔΥ και το Συνδικαλιστικό Κογκρέσο (Trade Unions Congress – TUC). Στο σεμινάριο (εκτός από την ελληνική αντιπροσωπεία) μετείχαν εκπρόσωποι από μεγάλες συνομοσπονδίες άλλων επτά ευρωπαϊκών χωρών: Αυστρίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σουηδίας.

            Στο σεμινάριο καταδείχθηκε ότι η επίθεση στα εργασιακά - συνδικαλιστικά δικαιώματα δεν είναι ούτε συγκυριακή, ούτε αφορά μόνο χώρες όπου εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα διάσωσης, όπως η Ελλάδα. Η μονοκρατορία του νεοφιλελευθερισμού, η απουσία αντίπαλου δέους, η αποπολιτικοποίηση, δίνουν την ευκαιρία στην εργοδοσία και σε συμφέροντα πίσω από αυτήν να αμφισβητούν ολικά θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως το οκτάωρο, η μόνιμη, ασφαλισμένη και σταθερή δουλειά, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, όπως αυτό του συνέρχεσθαι και συναιτερίζεσθαι ή της απεργίας.

            Βρισκόμαστε μπροστά στο 46ο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι περισσότεροι Σύλλογοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων για το Συνέδριο ή θα τις ολοκληρώσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το σώμα των αντιπροσώπων διαμορφώνεται. Στο σώμα αυτό η Παράταξη μας, η ΑΣΚ-ΟΤΑ θα έχει μιά καλή παρουσία, τουλάχιστον από πλευράς αριθμητικής. Το ζητούμενο πλέον είναι η παρουσία αυτή να μετουσιωθεί σε ακόμη καλύτερη, σε ό, τι αφορά την ποιοτική μας συμμετοχή στην καθημερινή διαδικασία του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της (με επιχειρήματα) αντιπαράθεσης ιδεών, της σύνθεσης των απόψεων και την ψήφιση ενός Προγράμματος Δράσης που θα κινείται σε προοδευτικούς, δημοκρατικούς προσανατολισμούς, μακριά από κενόλογους πολιτικάντικους βερμπαλισμούς και στενές συντεχνιακές αντιλήψεις.

            Είμαστε μια μεγάλη Ομοσπονδία και οι αποφάσεις του Συνεδρίου μας θα είναι περιβεβλημένες  με το ειδικό βάρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ μέσα στο δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα και θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό και τον αντίστοιχο προσανατολισμό της ΑΔΕΔΥ.

            Ζητήματα τέτοια, όπως αυτά που αναδείχθηκαν στο σεμινάριο για συνδικαλιστικά στελέχη  από όλη την Ευρώπη, ζητήματα αμφισβήτησης ολικών θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, επιχειρήσεις κατάργησης συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, πρέπει να απασχολήσουν το Συνέδριο.

            Η ουσιαστική  αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με νέες συμμετοχικές δομές από πλευράς εργαζομένων, πρέπει να απασχολήσει το Συνέδριο.

            Η καταπολέμηση των φαινομένων  παραγοντισμού,  των ανίερων συμμαχιών, και των υποβολιμιαίων προσωπικών επιλογών  στα όργανα της Ομοσπονδίας μας, πρέπει να απασχολήσει το Συνέδριο.

            Στο Συνέδριο πρέπει να καταλήξουμε πως θέλουμε μιά Ομοσπονδία εργαζομένων "χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, που θα είναι άθροισμα ρευμάτων και ιδεών  που συνυπάρχουν, ανταγωνίζονται αλλά και συμπράττουν. Μιά Ομοσπονδία ταξική, με προοδευτικό πρόσημο, μαχητική, αποτελεσματική αλλά κυρίως με θέσεις και προτάσεις”, όπως αναφέρεται και στη Διακήρυξη της Παράταξης μας για τις εκλογές αντιπροσώπων στο 46ο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

            Και για έναν τέτοιο προσανατολισμό των εργασιών του 46ου Συνεδρίου, η συμβολή της Παράταξης μας, της ΑΣΚ-ΟΤΑ, πρέπει να είναι αποφασιστική.



            Χαϊδάρι 23 – 03 – 2018

            Δημήτρης Σταυρίδης

            Γραμματέας του Συλλόγου
            Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου

            και μέλος της ΑΣΚ-ΟΤΑ

           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου