Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Βαρύς ο φόρος αίματος στη χώρα μας για όσους εργάζονται στην αποκομιδή των απορριμμάτων

Στο τελευταίο τεύχος (207 / 16-05-2018) της εβδομαδιαίας ενημέρωσης του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ έχει αναρτηθεί ένα κείμενο με τίτλο “Θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην Ευρώπη των 28 και στην Ελλάδα κατά οικονομική δραστηριότητα”.

Στο κείμενο παρουσιάζονται στοιχεία από την έρευνα της “eurostat”, που αφορά στο έτος 2015.
'Ολη η φρικτή αλήθεια φαίνεται σε δυό Πίνακες.
Στον πρώτο παρουσιάζονται τα στατιστικά στοιχεία για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων το 2015 στην Ευρώπη των 28 κρατών (ΕΕ).
Εδώ η χώρα μας πηγαίνει καλά, βρισκόμαστε έκτοι, αμέσως μετά τη Δανία και πριν από την Κύπρο, με χαμηλό δείκτη θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων - 1,19 ανά 100.000 εργαζόμενους - όπως φαίνεται παρακάτω:

Στο δεύτερο Πίνακα όμως, η κατάσταση αντιστρέφεται πλήρως.
Εδώ τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων εκτοξεύονται στον εξωφρενικό αριθμό των 19,7 ανά 100.000 εργαζόμενους, δηλαδή 16,5 φορές επάνω!
Βρισκόμαστε στην τρίτη από το τέλος θέση, μετά την Ουγγαρία και λίγο πριν από τις τελευταίες χώρες Σλοβενία και Σλοβακία - όπως φαίνεται παρακάτω:


Εμείς λέμε: για τη φρικτή αυτή αντιστροφή, κάποιος πρέπει να απολογηθεί. Γιατί τα θανατηφόρα ατυχήματα στις Υπηρεσίες Αποκομιδής Απορριμμάτων των ΟΤΑ δεν είναι αποτέλεσμα της “κακιάς στιγμής”. Ούτε είναι αποτέλεσμα “στιγμιαίας απροσεξίας των εργαζομένων”.

Λέμε πως δε μπορεί να φορτώνεται ο θάνατος τόσων συναδέλφων μας και ο σοβαρός τραυματισμός ακόμη περισσότερων ούτε στους ίδιους ούτε στον παράγοντα “τύχη”.

Λέμε πως πίσω από αυτά τα “δυστυχήματα” κρύβονται τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, που επιβάλλονται στους εργαζόμενους λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Λέμε πως κρύβεται η εντατικοποίηση της δουλειάς και η πίεση των αιρετών “για να βγει το πρόγραμμα”.

Λέμε πως κρύβονται οι γερασμένοι και κακοσυντηρημένοι στόλοι των οχημάτων και ο απαρχαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός.

Λέμε πως κρύβονται οι καθυστερήσεις στον εφοδιασμό των εργαζομένων με τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας και οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που απαιτούνται γι αυτά.

Κι αν προσθέσουμε στους θανάτους από εργατικά ατυχήματα στις Υπηρεσίες Αποκομιδής Απορριμμάτων και τους πρόωρους θανάτους από τις επαγγελματικές ασθένειες, οι προσπάθειες δικαιολόγησης αυτής της αντιστροφής είναι όχι απλά γραφικές, αλλά και επικίνδυνες και ανήθικες.

Εμείς, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα στους ΟΤΑ, έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε το πρόβλημα σε όλο το μέγεθος του και να καταγγείλουμε τις φωνές συγκάλυψης του εγκλήματος.


Έχουμε την ευθύνη να προτείνουμε μέτρα, να απαιτήσουμε την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγειινή στους χώρους δουλειάς, να απαιτήσουμε τη βελτίωση και την επικαιροποίηση της. Η ζωή, η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας δεν είναι διαπραγματεύσιμο μέγεθος.

Βγήκαμε πρόσφατα από ένα Συνέδριο, το 46ο τακτικό Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Εκεί βάλαμε ψηλά στην ατζέντα την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Στην προμετωπίδα της ομοσπονδίας μας το έτος 2018 παρουσιάζεται ως έτος υγιεινής και ασφάλειας της Εργασίας.

Εμείς, η ΑΣΚ-ΟΤΑ, θα δώσουμε τη μάχη η διακήρυξη αυτή να μη μείνει στα λόγια!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ πρέπει άμεσα να συγκληθεί και να συζητήσει σε βάθος και εμπεριστατωμένα ποιές πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει η Ομοσπονδία για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση! Οι γενικές διαπιστώσεις και οι αφορισμοί δεν αρκούν. Το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς πρέπει να αξιολογηθεί ως πρώτο! Αυτό που χρειάζεται είναι δράση!

Εμείς, η ΑΣΚ-ΟΤΑ, με τις δυνάμεις που διαθέτουμε μέσα στο Γενικό Συμβούλιο, αλλά κυρίως έξω, στους χώρους δουλειάς, στα πρωτοβάθμια σωματεία, στα αμαξοστάσια και στα εργοτάξια, θα δώσουμε τις μάχες που πρέπει να δοθούν. Με έλεγχο, με καταγγελίες, με κινητοποιήσεις, αλλά και με προτάσεις, με καθημερινές παρεμβάσεις και με την αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη απαίτηση να εφαρμόζεται στην πράξη η εργατική νομοθεσία για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς, να ελέγχονται και να τιμωρούνται αυτοί που τα υπονομεύουν και να παίρνονται όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να σταματήσουμε πιά να θρηνούμε θύματα.

Εμείς, η ΑΣΚ-ΟΤΑ, δεν θα πάψουμε να συγκρουόμαστε με τις κατεστημένες νοοτροπίες, με τις στάσεις αδιαφορίας και με τις παρελκυστικές τακτικές. Είτε αυτές εκπορεύονται από τις κυβερνητικές πρακτικές είτε από τις αβελτηρίες αιρετών αρχόντων είτε από τις αγκυλώσεις σε νοοτροπίες υπηρεσιακών παραγόντων.


17 Μαϊου 2018

Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου