Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Φωτογραφία του Dimitris Stavridis.

Συνάδελφοι
Μας τιμήσατε με την ψήφο σας, πριν από τρία χρόνια στο Σύλλογο Υπαλλήλων του Δήμου, δίνοντας μας τρεις από τις επτά έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Από τις θέσεις αυτές (της μειοψηφίας στο Δ.Σ.) προσπαθήσαμε, στο βαθμό των δυνατοτήτων μας, να υπερασπισθούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Δήμο και να αναδείξουμε τα προβλήματα των δομών μέσα στις οποίες όλοι μας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας προς τους στους δημότες.

Στηρίξαμε όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις των συναδέλφων μας, είτε αφορούσαν σε αναδρομικές οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου προς αυτούς, είτε σε χορήγηση σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας και του φρέσκου γάλατος που δεν είχαν (στο σύνολο τους) αποδοθεί, είτε στην πληρωμή δεδουλευμένων και υπερωριών. Και εδώ είχαμε επιτυχίες. Έχουμε όμως και προβλήματα και εκκρεμότητες, για την επίλυση των οποίων θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε.
Απαιτήσαμε από τη Διοίκηση του Δήμου έναν σύγχρονο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, που να είναι επικαιροποιημένος, παραγωγικός και προσανατολισμένος στις σημερινές ανάγκες του Δήμου.
Έναν Οργανισμό απαλλαγμένον από “φωτογραφικές” διατάξεις στη διάρθρωση, στις αρμοδιότητες, στα καθήκοντα και στη στελέχωση των Υπηρεσιών.
Έναν Οργανισμό που πρέπει να στηριχθεί με πλήρως διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες στελέχωσης, μακριά από οποιαδήποτε λογική πλαισίωσης από συμπαθούντες και ημέτερους.
Επ' αυτού (και όχι με δική μας ευθύνη) η πρόοδος που έχει συντελεσθεί ήταν ελάχιστη. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε σ' αυτή την κατεύθυνση.
Αναδείξαμε προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας των δομών του Δημου, προβλήματα που σχετίζονται με ελλείψεις προσωπικού ή με λάθος κατανομή του, με ελλείψεις ή ανεπάρκειες στις κτιριακές εγκαταστάσεις, στην υλικοτεχνική υποδομή και στα χρησιμοποιούμενα από τους εργαζόμενους μέσα, μηχανήματα και εξοπλισμό. Και εδώ, σε άλλες περιπτώσεις εισακουσθήκαμε από τη Διοίκηση του Δήμου και σε άλλες όχι.
Αναδείξαμε προβλήματα ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων, πολλά από τα οποία οφείλονται (για να είμαστε δίκαιοι στην κριτική μας) στην πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη των δομών του Δήμου από προηγούμενες διοικήσεις, με αποκορύφωμα την άκρως προβληματική κατάσταση στις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου.
Μιλήσαμε για το στόλο των απορριμματοφόρων και το μηχανολογικό εξοπλισμό των παραγωγικών υπηρεσιών του Δήμου, των Υπηρεσιών που σχετίζονται με την Καθαριότητα, το Πράσινο, τα συνεργεία της Αυτεπιστασίας και του Ηλεκτροφωτισμού, που λειτουργούν μόνο χάρις στην υπερπροσπάθεια των συναδέλφων μας.
Με προσωπική τους ευθύνη αναλαμβάνουν (χωρίς να έχουν καμμία υποχρέωση γι αυτό) και το ρόλο του οδηγού και το ρόλο του μηχανοτεχνίτη και το ρόλο του συντηρητή/επισκευαστή. Και κάποιες φορές βάζουν το χέρι και στην τσέπη τους, για να αγορασθεί το άλφα ή το βήτα μικροεξάρτημα ή μικροϋλικό ώστε να κάνουν έγκαιρα και σωστά τη δουλειά τους.
Σε ευρύτερο επίπεδο προσπαθήσαμε, στο βαθμό των δυνατοτήτων μας μαζί με τους συναδέλφους μας πανελλαδικά, να υπερασπισθούμε τις γενικότερες κατακτήσεις του κλάδου, απέναντι στην καταστροφική μνημονιακή λαίλαπα που σάρωσε τη χώρα.
Από το 2011 αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε τις συντονισμένες και έντονες πιέσεις της τρόϊκα, της επιτροπείας, των θεσμών. Πιέσεις που αποσκοπούν στην αλλαγή του μοντέλου στο δημόσιο, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην αφαίρεση κατακτημένων δικαιωμάτων.
Στα χρόνια αυτά χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου βρέθηκαν στους δρόμους των αγώνων για την αποτροπή του κινδύνου των απολύσεων στους ΟΤΑ, για την επαναπρόσληψη απολυμένων συναδέλφων.
Ήταν χρόνια άμυνας. Ήταν χρόνια υπεράσπισης του δικαιώματος στην εργασία, της αποτροπής των ιδιωτικοποιήσεων στις Υπηρεσίες Καθαριότητας και σε άλλες δομές των Δήμων.
Στα χρόνια αυτά υπήρξαν και νίκες και επιτυχίες, που καλό είναι να τις θυμόμαστε.
Μερικές απ' αυτές:
Η επιστροφή στη δουλειά των απολυμένων συνάδελφων δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων.
Η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου των εργαζομένων στην καθαριότητα μέχρι τον Απρίλιο του 2018 και η προκήρυξη 8.845 θέσεων μόνιμου προσωπικού.
Και όλα αυτά μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις του κλάδου, κινητοποιήσεις με τέτοια συμμετοχή, που χρόνια είχε να εμφανισθεί.
Το ότι υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2017 νέα Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (που αντικατέστησε την σύμβαση του Ιουνίου του 2009) και ρυθμίστηκαν ζητήματα του αντικειμένου εργασίας, του ωραρίου εργασίας και των αδειών των εργαζομένων, είναι κάτι που ελάχιστοι άλλοι κλάδοι το κατάφεραν.
Το ότι επεκτάθηκε η υποχρέωση παροχής Μέσων Ατομικής Προστασίας και στους συμβασιούχους στην καθαριότητα των Ο.Τ.Α. (και μάλιστα μέσα σε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα περικοπών) δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε να το υποτιμούμε.
Στους αγώνες αυτούς οφείλουμε το ότι είμαστε ακόμη όρθιοι.
Στους αγώνες αυτούς οφείλουμε το ότι μέχρι σήμερα έχουμε αποτρέψει τα χειρότερα.
Δεσμευόμαστε στη συνέχιση τους.
Δεσμευόμαστε ακόμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια:
Για υπεράσπιση και αναβάθμιση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
Για κατάργηση των μορφών ελαστικής απασχόλησης και για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ξεκινώντας κατά προτεραιότητα από τις κρίσιμες Υπηρεσίες εξυπηρέτησης των δημοτών που επλήγησαν από τη μνημονιακή λαίλαπα.
Για ενίσχυση και ενδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα των Δημοτικών Υπηρεσιών και όχι για υποκατάσταση τους με σχήματα τύπου ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ κλπ.
Για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με νέες ουσιαστικές συμμετοχικές δομές από πλευράς εργαζομένων.
Για καταπολέμηση των φαινομένων παραγοντισμού, των ανίερων συμμαχιών, και των προσωπικών επιλογών στα όργανα της Ομοσπονδίας μας.
Για μία Ομοσπονδία των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, όπου θα είναι εφικτή και ειλικρινής η σύνθεση των προοδευτικών ρευμάτων και των ιδεών που συνυπάρχουν, που αντιπαρατίθενται η μία στην άλλη, που ανταγωνίζονται για την απόδειξη της αλήθειας που κουβαλούν, αλλά και που ξέρουν να συμπράττουν στην επίτευξη του κοινού σκοπού.
Για μία Ομοσπονδία σύγχρονη, μαχητική, αποτελεσματική, με θέσεις και προτάσεις.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την ενίσχυση μας, μέσα από την ψήφο σας, στις επικείμενες αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου μας. Τόσο στην εκλογή των μελών για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και στην εκλογή των αντιπροσώπων του Συλλόγου μας στο 46ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Χαϊδάρι, 12 Ιανουαρίου 2018
Για την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Δημήτρης Σταυρίδης
Εκπρόσωπος της Παράταξης
και Γραμματέας του απερχόμενου Δ.Σ.
του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου